Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Parti och minut


En sista djupdykning i Statistisk årsbok för 2013 har jag gjort innan den lades åt sidan. Med tanke på den framtid då mitt yrkesliv är över finns det intressanta fakta att ta till sig. En sådan är att vi idag har en försörjningskvot på 0,72 vilket betyder att 100 personer i yrkesverksam ålder ska försörja 72 unga och gamla. I mina ögon är detta relativt få försörjare och det kommer att bli än färre - nivån antas öka till omkring 0,92 år 2060. Under prognosperioden kommer försörjningskvoten från de äldre öka, medan den från de unga förväntas vara konstant - alltså fler äldre.

Omkring år 2030 kommer de äldre 'kosta' mer än de yngre. Det står i stark kontrast till situationen på 1960-talet, då de unga 'kostade' betydligt mer än de äldre. Vi är ett åldrande folk och vår demografiska pyramid liknar allt mindre en pyramid och mer en pelare. Ett åldrande, döende folk.

Svenskarnas förmögenhet består till stor del av fastigheter och bostadsrätter - så kallade reala tillgångar. Dessa tillgångar utgör drygt 70 procent av samtliga tillgångar. De vanligaste sparformerna är bankkonton och fonder - direktägande i aktier är relativt sällsynt.

De svenska hushållens utgifter var 2009 i genomsnitt 276 000 kronor – aningen lägre än 2008 då utgifterna var 291 000 kronor. Den genomsnittliga månadsutgiften för hushållen är 23 000 kr. Mest pengar spenderar vi på vårt boende, vilket står för cirka 30 procent av våra utgifter. Var ligger din egen boendekostnad? Familjen Pennings ligger runt 22 procent.

I min värld är tid mer värdefullt än pengar. Den statistiska årsboken har trängt ända in i timme och minut hos svenskarna. Hur använder vi vår tid?

  • Under en genomsnittlig dag lägger kvinnan och mannen 28 respektive 23 minuter på inköp av varor och tjänster.
  • Kvinnan och mannen lägger 35 respektive 20 minuter på städning av bostaden. 
  • Kvinnan och mannen ägnar sig åt matlagning 43 respektive 26 minuter. 
  • Mannen ägnar 36 minuter åt idrott och friluftsliv. Kvinnan lägger 34 minuter på sådana aktiviteter.
  • Mannen tittar på tv och/eller lyssnar på radio 22 minuter mer än kvinnan. Mannen och kvinnan spenderar 140 respektive 118 minuter på detta. 
  • Kvinnan och mannen lägger 57 respektive 48 minuter varje dag på social samvaro.
Intressant att läsa men svårt att kvantifiera för egen del. Har du koll på din tid?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Mycket intressant! 23000 kr per månad får man anta är ett snitt av årets totala konsumtion inkl semesterresor och större inköp? Att boendet i snitt bara är 6900 känns i underkant, men kanske stämmer med låga räntor? Själva lägger vi nog ca 12-13% av nettoinkomsten på boende, exkl amortering dvs. Inräknat amortering blir det nog närmre 20%.

    SvaraRadera
  2. Amortering är ingen kostnad enligt mig men kanske i statistiken? I de 23 000 ingår 'fritid och kultur' på 4 500 kronor där semester torde finnas.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg