Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tryggad ålderdom

Pension är återigen på tapeten och ett hett diskussionsämne. En höjd gräns för rätten att få fortsätta att arbeta efter 67 års ålder till 69 känns korrekt - det finns människor som vill arbeta högt upp i åldrarna, även om det kan te sig lite märkligt för mig. Den andra sidan av myntet är att vissa inte anser sig ha råd att gå i pension av olika skäl och detta är mer besvärande. Om vi bortser ifrån vilja, förmåga och ork så finns det en viktig punkt att titta på - flexibiliteten. Det krävs en reformerad arbetsmarknad där möjligheten till deltidsjobb och deltidspension hanteras betydligt bättre än idag.

Läste att det viktigaste pensionstipset är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Det är ett gott råd. Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten kompletteras nu med ett rött från Collectum som innehåller just tjänstepensionsbeskedet. Genom att göra en kombo av dessa båda kuverts innehåll så ser du ganska bra hur din framtida pension kommer att te sig.

Den genomsnittlige privatanställde tjänstemannen får 6 500 kronor per månad insatt i tjänstepension. Den allmänna pension utgör idag statistiskt sett 43 procent av den tidigare inkomsten vilket är rejält mycket lägre än förr. Tjänstepensionen och PPM kommer att spela roll för din framtid - mata duvor i parken eller svalka fötterna vid poolkanten?

Att jobba i traditionell mening lockar mig inte bortom 60 års ålder. Det beror dock på hur roligt jag har där på jobbet, vad jag vet är att pressen att arbeta minskar med ett privatekonomiskt oberoende och med mindre press blir det antagligen automatiskt lite roligare - en tragisk paradox?

Det var kul att läsa om Jonas som tidigt tog tag i sitt 'pensionssparande' och idag kan se fram emot en tryggad ålderdom. Mer pension åt folket!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg