Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Chans till lägre lån igen


Mycket talar nu för att det blir en räntesänkning av reporäntan i början av juli månad. Ja, inte mycket alls talar emot då det övergripande målet för Riksbanken - inflationsmålet - färdas i helt fel riktning. Det är dags för Ingves med vänner att sluta försöka ta ansvar för bolånetagarna med hjälp av räntevapnet och istället sköta sitt riktiga jobb. Sannolikt handlar det om tjugofem punkter denna gång.

Om vår kära bank, där familjen Penning har sina bolån, sträcker sig lika långt i vår rörliga bolåneränta kommer vår ränta från och med den första augusti att vara 1,96 % - det är högst rimligt att så borde bli fallet, anser jag. Då sjunker vår räntekostnad med 3 200 kronor per år vilket i sin tur spär på vår möjlighet att bli skuldfria snabbare. Att amortera vid låga räntetider är enkelt och gott.

I nuläget så ser planen i familjen Pennings 'Skuldfri snabbt'-kalkyl sådan ut att vi når detta mål i december 2023 vilket är det år vi fyllt 56 år - det vill säga om ungefär nio år. I nuläget har 21 månader passerat sedan starten och nuvarande amorteringstakt är 5 000 kronor och tilläggssparandet 2 100 kronor. Hittills har vi betalt 153 397 kronor i ränta vilket är 19 379 kronor mindre än om vi valt amorteringsfritt slösarleverne. Jag kommer att tala mer om att bli skuldfri snabbt inom kort.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vad har ni för bank, var det svårt att förhandla till sig så låg ränta? Vi har precis köpt bostad och har lyckats fått till 2.12 hos länsförsäkringar till att börja med. Efter ett år blir det ny förhandling. Dock har vi inte slutfört det hela än så om det dyker upp andra alternativ så kan vi ändra oss. Vilka knappar ska man trycka på vid förhandling?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har Handelsbanken sedan urminnes tider. Det var inga större problem att förhandla, mer ett samtal om vädret. Kan inte tänka oss att byta bank heller, har en mycket förmånlig bolåneförsäkring utan kostnad fram till 65 års ålder - men då är vi skuldfria ändå. :)

      Radera
    2. Jag vill bara passa på att påpeka att du inte alls behöver vänta längre tid på att omförhandla ditt lån än vad det tar att sträcka sig efter telefonen, såvida du inte bundit lånet.
      Rörligt (det som kallas 3-månaders) har varit det lönsammaste alternativet de senaste 15 åren, och även det som ger dig som kund mest frihet att byta bank, och ger din bank störst incitament att ge dig en bra rabatt.

      Tryck på knappar som:
      *Låg belåningsgrad
      *Stort ansvarstagande för egen ekonomi (låga övriga utgifter såsom bil/båt/semestrar)
      *Hög inkomst jämfört med belåning
      *Att du är tydlig med att en låg kostnad är viktigare för dig än andra faktorer som banken hellre pratar om (service, fonder, telefonbank och blaj blaj).

      Jag är ensamstående snart 30 med en lägenhet i sthlms innerstad, ca 75% belåningsgrad och har 1,96% i ränta (nerförhandlat från 2,3% som jag fick först i samma bank - fick senare bättre erbjudande från en annan bank vilket min bank valde att matcha istället för att släppa mig som kund).

      Radera
    3. Tack Markus, mycket bra att du poängterar detta faktum. Och dina argument är också bra att ta med sig in i en förhandling.

      Mitt största 'problem' är att jag är så himla nöjd med Handelsbanken. :)

      Radera
  2. 1,97 har jag just nu, löpande 3-månaders. Den här månaden innebar det någon hundralapp extra som gick till extraamorteringen :-)

    SvaraRadera
  3. Bra kunder med stabil ekonomi och bra återbetalningsförmåga kan banken ge låg ränta och fortfarande upprätthålla sin raroc-nivå på. De beräknar marginalerna efter beräknad risk för kundförlust och kapitalbaskostnad mm. Kan man påvisa att man har en bra återbetalningsförmåga, liten risk vid obestånd och har bra säkerhet kan man säkerligen pressa räntorna riktigt lågt. Tyvärr får ju de mer mer pressade ekonomier betala priset med högre räntor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant - den gamla ekonomin gäller fortfarande: fattig betalar dyrt.

      Radera
  4. Hur gör ni med den extra amorteringen? Ett engångsbelopp eller höjer ni månadsamorteringen?

    En tredjedel av vårt lån löper ut 28:e denna månad och det var på över 4procent som nu blir till under två. Känns bra!

    SvaraRadera
  5. Bra jobbat! Vad bra ni kommer må den dag ni äger boendet! Det är fantastiskt. Tryggt! Mina föräldrar gör det. Det är min pappas bästa pensionsförsäkring säger han.. Nu låtsas han att han har husbetalningen kvar, och sparar dessa pengar lagom tills han ska pensionera sig...om ca 2 år..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att vara skuldfri i sig är en frihet utan like. :)

      Radera
  6. Tänk om jag bara varit en bättre förhandlare.
    Vårt rörliga på SEB ligger på 2.39%, och jag anser att vi är en trygg kund för banken.
    Lånet ligger nu på ca 55% av husets inköpspris, och vi har "likvida" medel som täcker ca 70% av nuvarande skuld.
    Ändå har jag inte fått bättre villkor.
    Kanske beror det på att vi är " inlåsta" med delar av lånet bundet på lite olika löptider? Det ska det hur som helst bli ändring på framöver, nu när vi känner oss lite tryggare med skuldnivån.

    /TE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi förhandlar alltid ränta vid ett personligt möte på banken - kanske det är nyckeln?

      Radera
    2. Vi är också alltid på banken och möts öga mot öga, men jag/vi är nog helt enkelt sådana att vi bara tar vad banken erbjuder, för att det är enklast. Tycker heller inte det är någon mening att "hota" med bankbyte då vi ju som det ser ut ny skulle behöva betala ränteskillnadsersättning vid byte. Men som sagt, om ett par år kanske...
      (Telefonen ville vist ha vår bank till SEB förresten, men det är SHB vi har.)

      /TE

      Radera
    3. Nej, hota med bankbyte gör vi inte heller. Vi vill inte byta bank, vi har redan den bästa enligt mitt tycke. Det handlar mer om att vi varit kunder länge och att vi är snälla och trevliga dessutom. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg