Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lunchstämning


Äta bör man annars dör man. Vardagsarbete kräva mat och det kallas oftast för lunch. Att äta lunch ute är enkelt, oftast gott, smidigt och dessutom dyrt. Åttio kronor eller mer ligger en lunch på i mina trakter och det vill jag rakt inte betala. Medhavda rester eller en frusen finduslåda brukar bli mitt alternativ - och det är egentligen inget speciellt kul. Därför behövs det ibland lite inspiration, det vill säga en inspirationskalkyl. Jag satte mig sonika ned och räknade på lunchbesparingar.

Om jag får ned snittet på min lunch ifrån åttio kronor till tjugo så sparar jag sextio kronor per arbetsdag. Om jag gör detta under tio år och lyckas att få 2 procents avkastning på denna besparing motsvarar dessa pengar en resa tur och retur till Kanarieöarna för två personer i en hel vecka i lägenhet med terrass. Och inte bara en resa - utan sexton stycken. Om både jag och frun gör samma manöver blir det så klart trettiotvå utlandssemestrar som är finansierade.

En lite dugligare investering med pengarna som avkastar 5 procent är Kanarieöarna gånger trettiosju medan en klok aktieportfölj som avkastar 10 procent innebär fyrtiosju resor. Med dessa fakta i åtanke så blir det mycket lättare för mig att värma min mikromat istället för att varje dag sätta mig till bords på restaurang.

Det gäller ju att hinna med sina 47 resor till Kanarieöarna eller att använda slantarna till något annat kul - det går inte att bortse ifrån att tio års lunchande för två vuxna kostar en halv miljon kronor.

Att inte luncha är en sak. Röker du eller köper hämtmat regelbundet eller småhandlar godis och tidningar varje vecka så har du stor potential till att bli en miljonär på tio år - om du ändrar ditt beteende. Lycka till på resan!

Jag har tittat på Fritidsresors utbud under juni månad och resan som omnämns kostar c:a 9000 kronor för två personer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det är sådant som kallas för vardagsinspiration, ska ha det i åtanke varje gång jag står där och värmer på min låda.

    Ha det....

    SvaraRadera
  2. Kul och inspirerande beräkning! Jag ska också göra någon liknande själv för att motivera mig ändå mer att överväga matlådemat, även om vi alltid kör hemlagad sådan vilket ofta smakar väldigt bra.

    Där jag jobbar kostar lunchen på en närliggande restauranger mellan 105-125 kr. Jag tycker dock att lunchen ofta blir socialare, längre och betydligt trevligare genom att byta miljö och gå ifrån kontoret. På min avdelning brukar vi kosta på oss att gå till restaurang en gång i veckan. Övriga dagar har åtminstone jag matlåda vilket känns bra både näringsmässigt och ekonomiskt.

    Om du eller någon behöver tips på nya maträtter till matlådorna så skrev vi i höstas ett sådant inlägg då tidigare fått flera frågor kring vad vi som minimalister äter :)

    http://minimalisterna.se/vardagsfavoriter-pa-minimalistbordet/

    SvaraRadera
  3. Har precis länkat till ditt inlägg. Det kan aldrig sägas för många gånger eller på för många sätt att matlåda är en riktig guldidé. Har alltid med mig matlåda och lider inte av det. Många gånger påpekar kollegorna att min mat ser godare ut än matsalens. Det finns så många bra matlåderätter. Om man separerar gryta/kött/röra och har i en burk och tar med pasta/ris/potatis i en annan så kan man lägga upp allt snyggt på tallrik utan att allt bara ser ut som gegga. En liten burk sallad till, eller bara en gurkbit att skära upp piffar till det ytterligare. Matlåda regerar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett stort tack för länkningen. :)
      Små utgifter men i hög frekvens har en oerhörd påverkan.

      Radera
  4. Ganska så intressant med alla små kostnader som lätt blir stora. Bruka nästan alltid ta och räkna på årskostnaderna vid diverse tjänster som spotify, mobil osv. Hur mycket man kan spara på att byta abonnemang. Blir en hel del faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, återkommande kostnader kan både räknas på ett och tio år. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg