Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Semester i tanken


Sommarlov vi väntar på, sommarlov vi snart ska få! Thore Skogman och hans slagdänga ifrån min egen barndom, den var härlig den. Otroligt att den finns att höra på YouTube? Och Anita Hegerland med 'Mitt sommarlov' - jag hade singeln och spelade den om och om igen på den lilla grammofonen. Var nog lite kär i Anita, kan jag tänka. Hon är ju norska så hennes uttal var rart och lite udda för mig. Inget är som sommaren!

Sommarlov för barnen blir det och lite mindre ledigt för mig och frun - och det kallas för semester. Fyra veckor av mina fem kommer att avnjutas i solgasset - visst är det lite med blott fem veckor?

Som jag nämnt tidigare så nyttjar familjen Penning skatteåterbäringen så som semesterkonto då vi inte jämkar för boräntor och resor till arbetet. Det brukar bli någonstans mellan trettio och fyrtiofem lakan årligen. Att spara till semestern är tydligen det allra vanligaste sparmålet som vi svenskar har. Positivt i den bemärkelsen att inte låna till semestern som vissa gör, men samtidigt märkligt att sparande för trygghet ligger långt ned i listan.

I undersökningen gjord av Länsförsäkringar så sparar 60 % av svenskarna, undantaget till pensionen, i första hand till sin semester. Endast 7 % väljer att spara till räntehöjningar på lånen. Lika få sparar till trygghet vid eventuell sjukdom.

Samtidigt så är allt sparande bra. Öronmärkta pengar till semester kan ju faktiskt snabbt omvandlas till kriskapital om bilen går sönder eller taket imploderar. Att drömma om kritvita stränder och ett azurblått hav gör det onekligen roligare att spara än tanken att pengarna ska gå till en ny värmepanna. Därför är det inget att förfasa sig över - en sparad slant är alltid bättre än en lånad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Bilen är ofta dyr. Men den är bekväm, ger transport och prestige. Just transportbehovet motiverar ofta bilen, men prestigen spelar in. Jag skulle vilja se en artikel om hur du resonerar kring valet av transportsätt och valet av bil.När jag kan cycklar jag, det ger motion och går inte sällan nästan lika fort som bilen på medel- och kortsträckor. Nackdelen är bagage. Kolla gärna på http://effektmagasin.se/sites/default/files/images/Effekt_grafik_tidstjuven-bilen.jpg

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg