Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Svenssons pengar


Det finns så mycket psykologi i pengar. Nu har det kommit siffror kring svenskarnas sparande för det första kvartalet för året som presenteras i Statistiska centralbyråns skrift 'Sparbarometern' och det är alltid en intressant läsning.

I år så har Svensson sparat betydligt mindre under årets tre första månader än de två föregående åren som båda sticker ut lite extra som år med högt sparande. Ganska exakt tretusen kronor per svensk medborgare som det köpts mest utländska fonder och blandfonder, där fond-i-fond ingår, för medan aktiefonder har sålts av. Hushållen har också tullat på pengarna på bankkontot och tagit ut mer än som satts in. Spararna har också sålt mer aktier än vad som köpts.

Vad finns det för tolkningsutrymme att göra här? För egen del så tror jag att det ungefär som vanligt. Svensson har efter något år av försiktighet nu sett att börsen stigit under lång tid och nu vågat sig på att köpa fonder igen. Att vara sent ute i tanke och handling är det gängse mönstret i tider då vi som investerar på eget bevåg börjar fundera i banor kring börstoppar. Nettosäljarna av aktier är inte samma Svenssons som fondköparna är min övertygelse. Att köpa fond-i-fond är ett dyrt sätt att spara och jag undrar varför dessa köps överhuvudtaget? Mest troligt för att dominanterna i fondandelsfonder är våra svenska storbanker.

Hushållen i Sverige är nu rikare än någonsin med i genomsnitt 628 000 kronor i finansiell förmögenhet. I denna 'förmögenhet' ingår märkligt nog bostadsrätter men inte villor. Någon som har ett bra svar på det? Detaljerad statistik finns här för den som gillar grävarbete. Att den finansiella förmögenheten stiger beror mycket på att börsen stigit men också på att borätterna gjort det. Hushållen fortsätter att låna mer pengar i en takt av 4-5 procent per kvartal och är på en nivå av 325 000 kronor per person.

Ända sedan mitten av nittiotalet har hushållens skulder ökat mer än inkomsterna och skuldkvoten är idag större än någonsin vilket hänger ihop med det lägre ränteläget efter krisen under detta årtionde. Det mesta av skulderna är bundet i boendet - samtidigt så lägger vi mindre pengar på bostaden tack vare lägre räntor. En klok Svensson hade lärt sig att amortera mer så som möjlighet, istället läggs dessa pengar på varor och tjänster- exempelvis mobiltelefoner och abonnemang till dessa. Vi unnar oss.
Källa: Ekonomifakta.se

Diagrammet visar Svenssons fördelning av utgifter för 2013 - hur ser din egen fördelning ut? Jag undrar om amortering ingår så som kostnad?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per

    Jag känner att 3 000 per svensk är ett högt sparande. Sett till historiken är det ett sparande i överkant av snittet.

    Att fondförmögenheten ökar & aktieförmögenheten minskar är så klart en mycket tråkig trend!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tretusen är ganska högt, ja. Och kanske blir det en lycklig resa för Svenssons i fondvagnen, synd bara att de tog sista avgången?

      Radera
  2. Jätteintressant inlägg. Tackar för genomgången.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg