Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tokskatt på pensionen


Föreningen Skattebetalarna försöker nu att belysa ett intressant och inte minst orättfärdigt problem i vårt svenska skattesystem. Det handlar om det som kallas för 'pensionärsskatten' som säkerligen också kommer att bli en valfråga. Så som en kort förklaring av denna skatt så handlar den egentligen om den skillnad i beskattning som finns mellan en pensionär, som tar ut sin uppskjutna lön, och en förvärvsarbetare med motsvarande inkomst. Dessa pengar beskattas inte på lika grund.

Jag tycker att detta är fullständigt fel och anser att luddiga formuleringar ska bort. Pension ska alltid betraktas så som en uppskjuten lön oavsett om det är statlig, premie- eller tjänstepension. Sveriges pensionärsförbund har tagit fram en skojig pensionärsskattekalkylator där du kan fylla i din lön och se hur den beskattas olika beroende på om du arbetar eller lyfter pension. I mitt eget fall skiljer det 11 808 kronor per år i skatt.

Våra partier kan inte blunda för det faktum att pensionärer är en mycket stark väljargrupp som växer allt mer - var fjärde röstande är idag pensionär. Sverige är idag ensamma i världen om att beskatta pensionärer högre än löntagare - en direkt konsekvens av jobbskatteavdragen. Vänsterpartiet är än så länge ensamma om att vilja slopa skatteskillnaden helt. Socialdemokraterna talar om en sänkning. I övrigt är det väldigt tyst.

Det är orättfärdigt med skatteskillnaden. Ta bort den. Visa lite stake. Visa lite aktning för de äldre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag har ett motförslag. Pensionärer vars pension baseras på intjänade medel under hela arbetslivet får samma skatt som arbetande. Pensionärer som följer det gamla mer förmånliga systemet följer det befintliga skattesystemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte se en enda orsak att det ska finnas en skillnad i beskattning.

      Radera
  2. Jag har ett annat motförslag - ta bort jobbskatteavdragen. Så är det rättvist igen. Dessutom med bonusen att vi har råd att höja löner för vissa kritiska grupper (lärare, sjuksystrar, poliser).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det blir rättvisare det håller jag med om. Men svenskt skattetryck är fortsatt alldeles för högt.

      Radera
  3. För egen del ser jag inget annat alternativ än att rösta på VPK.Enligt mitt sätt att se, för alliansen en ohederlig politik.När man straffbeskattar pensionärer."Aktieingenjören"Det gamla systemet var inte så förmånligt,om man beaktar att det finns många äldre som började arbeta heltid direkt efter skolan vid cirka femton års ålder.Sedan var det först efter tjugoåtta år som dom fick börja räkna pensionspoäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig kan aldrig ett icke reformerat vänsterparti bli aktuellt. Det är valfläsk utan finansiering som presenteras, dessvärre.

      Radera
  4. Det finns ingen straffbeskattning av pensionärer, det finns ett gynnande av förvärvsarbetare. Jobbskatteavdragen infördes för att premiera arbete, inte som en skymf mot pensionärer. Sedan kan man ha åsikter om verkan och rimlighet för jobbskatteavdragen, men skatterna för pensionärer har inte höjts. Kan vi sluta upprepa detta som vore det ett faktum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant att skatterna inte höjts.Men skatterna har inte sänkts heller för pensionärer,pension är uppskjuten lön.Enligt all statestik måste skattesänkningarna vara ett av de dyraste sätten att skapa arbete

      Radera
  5. Du har helt rätt Per! Att detta inte gäller hela väljarkåren gör inte att vänstervindarna blåser mindre

    balansraknaren.blogspot.se

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg