Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kamrat på vida färden


Att unna sig är en fara för privatekonomin. Att anse sig värd att åka på semester som betalas på kredit är än värre - men inte helt ovanligt. Att få ta ledig och se solen kan te sig som en rättighet. Att föräldrars svagaste punkt, barnen, ska få det som alla andra får kan få oss att blunda för konsekvenser för att nu och här packa resväskan och ta sig till flygplatsen.

Familjen Penning sparar inte till semester utan har valt att inte jämka lönebeskattningen. Detta ger oss tillbaka mellan trettio och femtio tusen kronor årligen i juni månad. Det finns många invändningar mot detta förfarande, inte minst att vi inte kan förränta pengarna, men skatteåterbäringen har för oss blivit ett säkert sparande som inte kan tullas på varje månad. Disciplinen att avsätta kronor återkommande är självfallet det bästa - vad som dock är säkert är att vårt sparande fungerar klanderfritt och garanterat.

Resväskorna är nedtagna ifrån vinden och jag har letat fram badkläder. Om ett par dagar lämnar vi Svea rike och försvinner in i semesterglömskan på varm ort. Av tradition åker familjen Penning alltid iväg direkt den första dagen på ledigheten för att göra den så lång så möjligt i sinnet - att gå hemma och plocka en vecka innan semester är för oss slöseri med tid som ter sig som vanliga vardagar.

Att bada, äta och dricka gott, lite upptäcktsfärder beroende på värmen och mången god bok är mitt recept för att koppla av. De två äldre penningarna är lite slitna efter jobb och arbete och de två yngre har nu sommarlov efter sitt skolår och de behöver också vara lediga.

Bland böckerna i år återfinns inga ekonomiböcker alls, mycket på grund av att jag inte hittat några bra sådana att läsa denna gång. Istället går bokbladen i människans teckan med Malala och Mandela samt lite klassisk skräck som jag gillar.

Jag stänger ned snart. Ett tag. Vi ses?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Låter härligt! Även vår familj lämnar Svea Rike om några få dagar för resa till varmare land, ska bli underbart.

    Jag önskar er en riktigt skön semester som dessutom finansierats utan lånade pengar! Att agera bank till staten är dock ingen lönsam affär =)

    Jag är en stabil besökare av din blogg, så vi ses snart igen. Utvilade..

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet
    http://vagentill-frihet.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Lite sol gör susen. :)

      Ja, jag följer dig med. :)

      Radera
  2. "Slitna efter jobb och arbete...vet inte om det var en felskrivning men jag gillar det:-)

    SvaraRadera
  3. Ha en skön semester, själv får man vänta fyra veckor till. Lektyren under semestern blir följande. Wallenberg ett familjeimperium, Slaktare små andra delen av krönikan om den femte konfluxen samt One Up on Wall Street.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Berätta gärna om dina böcker när du läst dem. :)

      Radera
  4. Önskar Er en underbar semesterresa! Njut och vila :)

    SvaraRadera
  5. Ha en underbar semester och njut av värmen! Själv torkar jag pölar av valpkiss och går promenader i regnet men jag är inte bitter :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg