Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hotfulla moln


Saker och ting som har ett stort värde för dig kan inte alltid bara räknas i pengar. Dit hör sådant som du lagrar på din dator. De senaste åren har alla digitala bildprodukter så som kameror, videoinspelare och inte minst smarta telefoner gjort att vi producerar mångt fler fotografier och videofilmer än någonsin. Sedan sparar vi ned dem på vår dator och oftast händer sedan inte mer. Vi tittar på dem i datorn och det finns inga negativ undanstoppade och inte några papperskopior heller. Och så en dag går hårddisken sönder och allt är borta.

Förutseende människor kanske sparar sina bilder på flera datorer. Kanske man från och till tar en kopia på innehåller på en extern hårddisk som man tar med sig till jobbet och lägger i en låda - då eliminerar man risken med stöld och inbrott relativt enkelt. Eller sparar dem i en molntjänst så som DropBox. På så sätt är man relativt sett ganska trygg. Men bara ganska.

Något som företag gjort i eviga tider under datoråldern är att göra säkerhetskopior, så kallad Backup. Att regelbundet göra säkerhetskopior av sina viktiga filer är helt enkelt en klok handling. För egen del har jag gjort tidsödande och engagerade tester av olika tjänster för backup och funnit mitt verktyg - CrashPlan.

CrashPlan är en backuptjänst och inte en molntjänst så som DropBox. Funktionaliteten i CrashPlan ligger inte i närheten av alla moderna molntjänster med fildelning, fotovisning och liknande. Vad CrashPlan gör är att säkerhetskopiera dina filer till en mycket attraktiv penning. Och här finns en viktig distinktion att göra gentemot DropBox och liknande tjänster. För filsynkning i molnet är inte en säkerhetskopiering.


Filsynkronisering skyddar dig inte från oavsiktlig borttagning av filer och saknar oftast versionshantering. Raderar du din fotokatalog i exempelvis DropBox finns den kvar att återställa i trettio dagar, detsamma gäller versioner av en fil. I CrashPlan sparas alla versioner och alla filer som någonsin kopierats för alltid. Att dela filer innebär också en fara i sig, CrashPlan är en kraftfullt krypterad och säker tjänst där du aldrig behöver oroa dig för dina filers väl och ve. Trygghet och enkelhet.

Obegränsad backup kostar inte mer än knappt femhundra kronor per år och tjänsten är gratis att prova i 30 dagar.

Detta är ett helt osponsrat inlägg och utan promotionlänkar där jag enbart rekommenderar något jag själv använder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. CrashPlan är grymt! Jag har ett familjekonto och använder det på alla mina egna datorer (en stationär, en laptop och två servrar), sambons dator, föräldrarnas båda datorer och syrrans dator. Sammanlagt nästan 10 TB data. Värt varenda krona.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..och jag sprang på denna artikel idag. Läsvärt.

      https://medium.com/@jan.curn/how-bug-in-dropbox-permanently-deleted-my-8000-photos-cb7dcf13647b

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg