Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mammas gata


Grannen fick i dagarna sålt sitt hus efter att ha fått krypa ned med sex procent i prislapp. Jag oroade mig med att titta på lagfarter i vår gata de senaste fem åren och kan konstatera att vi betalat den högsta prislappen för vår kåk sedan forntiden. Jovars, villan år pråligare än de andra husen och har tjugo år mindre på nacken och det finns betydligt dyrare hus i närheten. Men för skojs skull höll jag mig på mammas gata.

16 procent mer per kvadratmeter betalade vi 2011 jämfört med nya grannen 2014. Det innebär att vi med nuvarande amorteringstakt måste betala i ungefär åtta år för att hamna på samma kvadratmeterpris. Jämfört med huset mittemot 19 år. Visst är det kul att jämföra? Samtidigt fullt av ångest. Nåväl, jag kan inte se annat än att vi borde gå plus på en försäljning i slutänden om vi inte har några lån.

Men vad kostar normalt sett en kvadratmeter villa? I Vilhelmina kan den kosta mindre än tretusen kronor och i Malmö mer än femtiotusen kronor. En kvadratmeter i stora staden motsvarar sjutton kvadratmeter i lilla avkroken. Egentligen tycker jag att bostadspris skulle baseras på kubikmeter.

Familjen Penning har ju en amorteringsplan som räddar oss på sikt men räntesänkningen i dagarna torde spä på lånefesten. Är du en sådan munter gök som lånar upp mer på huset för att renovera och konsumera?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Vi planerar möte med banken för att öka på amorteringen och pruta på bolånet. Anser att man ska passa på amortera så mycket man har möjlighet till när ränta är låg. Bygga räntebuffert är ju bankens tips att säga - Spara pengar nu som du senare kan mata räntemonstret med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en klok idé. Frågan är om det blir billigare att låna än så här?

      Radera
  2. Lite mer ångest ;)

    Mike Maloney: The Dollar As We Know It Will Be Go…: http://youtu.be/iOOfUjD825A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det bli så illa, tro?

      Radera
    2. Chris Martenson Wine Country Conference 2014- "Th…: http://youtu.be/9jaQmcYEiME

      Kolla på den och berätta för mig hur det går :)

      Radera
  3. Känner igen ångesten. Tycker vårt hus drog iväg ordentligt när vi köpte tidigt 2007. Därefter kom en finanskris med mycket mer försiktiga budgivning under en period. Men nu känns det som att priserna hunnit ikapp oss igen, så prisångesten har lagt sig lite. (Men den hundratusingen eller så som vi kanske överbetalat finns ju där på vårt lån, och kommer ju ta ett par år att beta av...)

    Räntesänkningen kommer såklart välkommet rent privatekonomiskt för oss med lån. Tyvärr har jag mestadels bundet (ganska långt) och har nu en snittränta på 3.6%. Dock så ska vårt största dellån, som varit bundet på 8 år sen dagen vi köpte huset, läggas om i höst. Då ska åtminstone den delen sjunka från 4.25% till runt 2% eller så vilket borde ge oss ca 700 mer att amortera för varje månad.
    Snöbollen får sig en fin extraknuff...

    Nej, inga som helst planer på att låna mer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som om vi har samma syn på saken och dessutom lånat lite för mycket. :)

      Radera
  4. Står själv och väntar på ett utökat lån ifrån banken på vår lägenhet. Nu talar vi inte alls i samma summor som många andra med villor alternativt lägenheter i storstadsregionerna. Allt kommer nog gå till Köksrenovering som i sig höjer värdet på bostaden.

    Sen så har jag bara lån idag på runt 225 000 kronor. Inte alls orolig.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett modest lån. Och om man ska låna på bostaden så bör pengarna också hamna i den. Klokt. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg