Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer än rik


Har suttit och smågluttat igen i Per H Börjessons Så här blir du miljonär som pensionär. Jag har läst den både en och två gånger som trösterik läsning då det ojas både här och där att vi alla blir fattigpensionärer. Så är det så klart inte utan blott ett planeringsbekymmer - vad göra avkall på nu för att avnjuta sedan, helt enkelt.

I Sydsvenskan skrevs det idag om Eva som valde att vid sextio års ålder säga upp sig och leva pensionärsliv. Huruvida det var klokt eller inte avser jag inte att spekulera kring men nog för att Eva i artikeln har en hel del visa poänger som hon baserat sitt val på.

Man vet inte hur många år man har kvar. Klokt sagt. Att planera alltför långsiktigt är bara dumt. Vi lever här och nu och allt vi planerar som guld kan bli sand i slutänden. Sådant är livet. Förvänta dig det!

Jag ser vad som händer när man åldras. Mer klokskap. Inte fanken är vi konsistenta i varken kropp eller själ. Långsiktig planering har alltid en uns av årlig variation som till sist kan innebära att målet som en gång avsågs att nås ter sig fullkomligt ointressant när det är 90 procent uppnått. Samtidigt behöver man mål för att komma någonstans men revision av dem är en naturligt process.

Det är inte de stora inkomsterna som är viktiga utan de små utgifterna. Alas, du glömde väl inte bort detta? Spara ihop miljoner är kul men att ta död på onödiga utgifter är roligare. Om du som jag är helt befriad ifrån statusmarkörer och andras syn på dig, då är du mer ekonomiskt fri än mången förmögen. Att tänka igenom vad man behöver och vad man eventuellt vill ha - och förstå skillnaden - är en nyttig och spännande övning att göra. Att ställa värdet av den tid som man eventuellt har kvar mot att jobba längre för mer pengar i plånboken är klokt. Bli aldrig en rik bitterhet istället för en lycklig fattiglapp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ja det där är intressanta tankar, hur kul är det att gneta och spara, ja rentav snåla, för att få det bra när man är 65? Vi försöker hitta en balans, leva bra nu, men samtidigt planera för framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Följer din blogg och kan bara hålla med. Avväga ständigt och jämt. :)

      Radera
  2. Jag tror ändå att fler människor har problemet att de lever för stunden än att de sparar för mycket. Men visst ska man söka en balans även på detta område :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Ett ändamål med sitt sparande bör dock finnas, enligt mig. :)

      Radera
  3. Alltid lika givande att läsa dina inlägg som leder till djupare eftertanke. Tummen upp för ta väck onödiga utgifter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan känna att jag upprepar mig ibland - men stort tack! :)

      Radera
  4. Jag ser på äldre släktingar (och även på mig själv) att lusten att konsumera avtar med stigande ålder. Flera äldre personer som jag känner reste mycket när de var 60-70 år, när de äntligen "hade tid". När dagens unga blir pensionärer har de redan sett världen och gjort sina långresor, så eventuellt finns det inte ett fördämt konsumtionsbehov där. Däremot tror jag att många kommer att vilja satsa pengar på sin hälsa på olika sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sanna - det tror jag också. Samtidigt skulle många i yngre år behöva putsa och feja på sitt 'tempel' i ett led för ett längre, friskare liv. :)

      Radera
  5. Visst är det trevligt att bli ekonomiskt oberoende men det löser inte alla våra problem. Det är bara ett etappmål på våran färd mot att leva ett fullvärdigt liv.
    Kalle56

    SvaraRadera
  6. Ett väldigt bra inlägg! :) Livet är idag, att hitta den vardag som ger en några guldkorn varje dag tror jag är det viktigaste. Det finns ingen garanti för morgondagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg