Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Smart bilköp


Man får lov att kalla saker vid dess rätta namn - eller något annat om man så önskar. Aftonbladet, som jag faktiskt vill lovorda för artikeln ifråga, kallar det för att Spara smart. Det hela handlar om man ska köpa bil på krita eller först spara ihop till beloppet under tre, ack så långa, år. Så egentligen är det en jämförelse mellan att överhuvudtaget spara och att konsumera här och nu med ett risigt lån.

Att köpa en ny Volvo, nu eller om tre år, är å andra sidan dumt oavsett. Att köpa en ny bil och emotse den groteska värdeminskningen är inte roligt, oavsett finansieringsmetod.

Jag förordar att köpa begagnad bil av god kvalitet och med en fin track record i besiktningsprotokollen. Statistik finns att tillgå här. Även tidningen Teknikens värld har intressant statistik samt begagnattester. Jag tycker exempelvis att Den bästa begagnade småbilen för 50 000 kronor eller Den bästa begagnade familjekombin för 100 000 kronor är prima läsning.

Men alla vill inte ha begagnat, det kan gälla allt från barnvagn och barnkläder till hus och bil. Frågan är bara om det finns något resonemang kring konsekvenserna över att rata bättre begagnat? Nytt är kul ett litet tag, men det går ganska snart över enligt min egen erfarenhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag gjorde en ganska stor sammanställning i våras just på temat bilar vilket kanske är intressant i sammanhanget. Vi köpte tillslut en SAAB 9-3 1,9 TDi kombi från 2007. Drar ca 0,53-0,57 per mil och är hyggligt billig både i inköp och drift.

    http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/03/bilinkop-excelblad-med-exempelpriser.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket trevlig sammanställning. Vectra fanns med i täten vilket jag kan bekräfta vara i sin ordning. Precis som du skrev - skittråkig, enormt rymlig och bra kvalitet (de senare åren).

      Radera
  2. Mmm, det här med bilköp och ägande är ju alltid ett intressant kapitel för oss intresserade av privatekonomi. Det är ju ingen tvekan om att lite fåfänga vad gäller vad man vill parkera på uppfarten lätt gör skillnaden mellan en sund privatekonomi och en osund.

    Jag brukar för att åskådliggöra lite grand översätta pengar till någon annan mer konkret "valuta".
    När jag var student var jämförelsevalutan oftast "antal pilsner", men nu med hus och barn är jämförelsevalutan oftast "semesterresor" eller "dränering" eller liknande.

    För mig blir det då klart att jag inte är beredd att avstå "viktiga" saker bara på grund av ren fåfänga.
    (Visst inser jag att en nyare bil kan vara mer driftsäker och bekväm, men våra bilar som nu har åtta respektive fyra år på vägarna uppfyller våra krav väl...)

    /TE

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg