Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Trampa vatten


En varm, het sommar. Mycket bad och sol. Trettioåtta personer drunknade under juli månad. En svart sommar. Att vara simkunnig och undvika risker är en bra väg att plaska på. Detta gäller också i privatekonomin, det går utmärkt att drunkna där med.

Dividend Mantras inlägg kring att trampa vatten är nog så inspirerande i sin liknelse. Att leva från lön till lön, att kämpa med att hålla näsan ovan vattenytan varje månad iklädd en tung kostym som obönhörligt drar dig ned mot ett svartnande djup. Istället för att lätta på kläderna, träna arm- och bentag, undvika djupt vatten och strömmar.

Att spara pengar ger lyftkraft. Ju mer desto bättre. Utväxlingen ligger oftast i kapade kostnader. Dividend Mantra sparar mer än 50 procent av sin inkomst varje månad. Familjen Penning, med ursäktande familjeliv, stretar mot 20 procent - det är jag imponerad över trots allt, en av sex månadslöner till ett framtida ekonomiskt oberoende. En avkastningsportfölj ynglar av sig med nya slantar över tid så flytvästen blir större för varje år.

Lycka köps inte för pengar - det är en utmärkt insikt att skaffa sig. Olycka köps definitivt om det köps på kredit. Att jobba och gneta för att spara ihop redan utförd konsumtion är ett bottennapp.

Nej, det är slut med att trampa vatten, bättre är det att simma iland och vila på stranden, eller hur?

Jag får fortfarande höjda ögonbryn till svar när jag säger att vi ska köra vår gamla Opel tills den rasar ihop och att en ny bil inte får kosta över hundratusen kronor - och att vi dessutom sparar ihop pengarna till den i förväg. Jag får brydda blickar när jag säger att vi amorterar och sparar en femtedel av våra inkomster, att vi saknar konsumtionskrediter och att inga sådana tas i några sammanhang. Jag får runda munnar då jag säger att vi har en plan på att vara skuldfria vid 57 års ålder trots flermiljonlån. Jag får skakande skallar då jag säger att familjen Penning inte platsar in bland proffsspararna utan spelar i farmaligan - vi är medelmåttor men blott upplysta medelmåttor.

Inte för att jag ogillar att jobba. Men jag vill inte känna det som ett tvång. Det finns inget viktigare än att äga sin egen frihet. Däri ligger också ekonomisk frihet. Eller vad säger du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Huvudet på spiken! Jag lever inte riktigt som jag lär, blir något felsteg ibland men processen går framåt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg