Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En dag av törst


Vi är välsignade med fantastiskt vatten i Sverige och dessutom i överflöd. Vi tänker inte på det utan tar det så som mer eller mindre självklart att gnistrande klart vatten ska rinna ur kranen närhelst vi så önskar. Jag är väl inte annorlunda på det planet än andra men jag försöker att tänka på det. Tillgång till färskvatten är inte och kommer aldrig att vara en mänsklig rättighet i vår värld. Inte helt osannolikt kommer krig i framtiden bero på vattnet.

Vatten där vi bor ingår i den så kallade VA-taxan som för 2014 höjdes rejält med hela 11,5 procent. Det är en mäktig avgiftshöjning på en enda gång och beror till stor del på att ledningsnätets underhåll behöver förstärkas. Samtidigt så är vatten fortsatt löjeväckande billigt då tusen liter färskvatten - rent och klart - kostar mindre än 16 kronor. Denna livgivande vätska, som vi märkligt nog bajsar och kissar i, är billig och hälsosam. En liter för ören och likväl bär många av oss hem samma vatten med lite kolsyra i för tjugo kronor litern. Rent vansinne, enligt mig.

I dagarna registrerade jag familjen Pennings årsförbrukning av vatten. Tvåhundrafemton kubikmeter eller om man så vill - 215 000 liter vatten. Detta motsvarar 147 liter per person och dag. Jag tycker att det är mycket men enligt statistiken i närheten av medelvärdet. Vattnet är helt enkelt alldeles för lättillgängligt. Hade man behövt hämta det med en hink på huvudet tre kilometer bort hade definitivt förbrukningen dalat brant.

Vattnet är billigt. 147 liter prima vatten för 2 kronor och 35 öre. En god ekonom dricker kranvatten och inte köpvatten på flaska. Prisskillnaden är så stor att allt annat vore helt galet. Det sägs att törst gör vin av vatten. Jag håller inte med - men törst gör vatten till en gyllene dryck, inget smakar då bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Håller både med och inte med. Jag kommer från ett land där man säljer både mineral vatten och käll/bordvatten på flaskor samt även bubbelvatten.
    Käll&bordvatten är mest används i område där kranvatten är OK men med för höga halter nitrat eller stark klorsmak.
    Mineral vatten har oftast andra egenskaper till ex vissa ämne (mg, ca etc) som kan vara bra i vissa fall. De har också olika smak pga sina egenskaper.

    Jag liknar dessa vatten med loka eller övriga vatten. (I sverige är det OK att köpa vatten i flaska om det finns gas i men annars är det inte OK) och tycker man att man vill köpa en viss vatten pga smaken ser jag ingen problem. På samma sätt som man vill köpa en god vin till en god middag kan man vilja en en god vatten.
    Däremot om man köper vatten (oavsett om det är med gas eller inte) som dricksvatten trots att kranvatten är OK tycker jag inte att det är OK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs gärna den här:

      http://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Dricksvatten/For-dig-som-soker-information/Vatten-fran-kran-eller-flaska/

      Radera
    2. Jo. Håller med delvis.
      Bubblor är jag helt emot :-) Smaksatta vatten också.
      Men:
      - Jag har växt upp på en plats där barnen och äldre inte fick dricka kranvatten pga nitrathalten som överskrid gränsvärde mer än dioxin gör i svensk lax :-) .
      - Mineralsammansättning av vatten ger smaken. Ca, Mg och andra joner ger olika smak. Det är ingenting för vardagskonsumtion men fransman kan ta vatten istället för vin i en restaurang.
      - Vissa mineralvatten har också terapeutiska effekter men kan då innehålla vissa ämne i för höga halter (och skulle inte klassas som drickbar).

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg