Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Takhöjd


Det tycks vara så att mången teknisk analytiker nu ser något jag inte ser - att turbulensen på börsen är över och att vi nu kan se fram emot stigande kurser. Det sägs att i mitten av oktober, då ska det börja. Vad ska man tro om det? Allt är ju avancerad spådom i en osäker omvärld med allt från ebola till ISIS och för att inte prata Putin. Kanske det blir glans på börsen nu? Eller inte.

Jag tycker det är mycket påtagligt hur svårt OMX SPI har att etablera sig över 450. Toppen i början av juli har inte lyckats i sitt återskapande och mycket har inte skett alls sedan februari månad. Fem procent är inte mycket att hurra för så här långt. Är det så som Besser menar - att vi kan likställa en börs över 420 som övervärderad så som en regel? Eller är det mer regel numera med högre bottnar och toppar? Jag hittade en finfin graf för hur utvecklingen varit sedan långt tillbaka. Vi har ju en ny högsta topp att förhålla oss till.


Jag är för feg och girig samtidigt för att helt stå utanför så mina Bonheur förstärktes med 100 aktier till 99,50 norska kronor. Jag äger nu 400 aktier och med 5 % i nedgång. Men i övrigt så är jag mest feg. Det hade varit så mycket enklare med en börs runt 300 eller lägre, då hade köpfesten kunnat vara ett faktum. Nu är det blott direktavkastning och bolagskvalitet som kan glädja en portfölj.

En förlorad krona är faktiskt mer värd än en vunnen, åtminstone i procent. Att undvika förluster är behagligt för den mänskliga själen, det säger vår natur. När du har något så vill du ju inte förlora det. Vi människor är ju samlare så det smärtar oss att bli av med saker. Allt jag kan göra är att experimentera med mitt förnuft och min natur - är jag klok nog och rationell? Eller är jag Homer Simpson som blott säger aaah Donuts...?

I korthet ser min portfölj ut så här.
  • Spiltan räntefond Sverige (30%)
  • Likviditet (25%)
  • Walmart (15%)
  • Bonheur (13%)
  • Senior Housing Properties Trust (9%)
  • Deere & Co (8%)
I sin helhet tycks det bli en månad på plus. Men hur länge? Att vara optimist är roligare än tvärtom. Men en realist kanske får det roligast på sikt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Bra inlägg.
    Det är svårt att gissa om framtiden men vi kan ju alltid försöka.

    Och du har rätt i att det är roligare att vara optimist än tvärt om.
    Men det gäller mer för utvecklingen av den egna aktieportföljen på lång sikt, än att vara "optimist" för börsens svängningar på kort sikt. Inte riktigt samma sak. :-)

    Två kommentarer.
    1) Jag hade 420 som gräns för övervärderad börs för den här börscykeln. Nästa börscykel får nya värden. Dock hade jag något fel den här gången och anser nu att 430 är en troligare gräns för övervärderad börs. Ingen stor skillnad men längden på den här börstoppen blir mer normal.

    2) Din graf börjar januari 2001 men den långsiktiga börsutvecklingen blir tydligare om om den börjar 1980 eller minst januari 1996 då OMXSPI startade.

    Vi får väl se hur det går.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Var kan jag finna en graf med data sedan 1996? :)

      Radera
    2. De flesta större bolagen jämför sina egna aktiekurser med olika index i ganska långa serier.
      Jag brukar titta på Ericsson http://www.ericsson.com/thecompany/investors/shareholder-information/share-graphs där man kan jämföra både mot både OMXSPI och OMXS30 ända från januari 1987.
      Där syns också hur mycket Ericsson påverkade IT bubblan runt år 2000.

      Besser

      Radera
  2. En god mäklare är en mäklare som förlorar mindre än de andra.
    det är så jag jämför mina ppm-fonderna. Jag letar inte dem som är "bäst". Jag letar dem som har en bra avkastning och som brukar tappa mindre än de andra fonder när det går mindre bra.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg