Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skyldig tills motsatsen bevisad


Nu stundar det tuffare, men samtidigt hälsosammare, tider för alla bolånetagare. Bankföreningen kom nyligen ut med en rekommendation om att alla nya bolån som tas ska amorteras tills belåningsgraden är femtio procent av bostadens marknadsvärde. Därunder ska det vara frivilligt att amortera. Klokt enligt mig medan andra förfasas och förfäras.

Arbetslös, separerad eller sjuk. Kanske allt på en gång? Att vara högt belånad är en risk. Jag tycker att kraven kommer väl så sent och avsaknaden av amorteringskrav har eldat på prisutvecklingen på många håll. Att nu börja vrida åt tumskruvarna är lite av hyckleri, kan tyckas. Men det är bra, mycket bra.

Att amortera är ett säkert sparande och en utmärkt pensionsförsäkring. De krav som nu ställs är inte speciellt ansträngande om amorteringstakten landar på femtio år. Jag hoppas på trettio år, jag. Och jag hoppas att våra politiker visar lite pondus i frågan.

Hur gör man sig då skuldfri på sikt? Ja, amortera är som sagt melodin. Per definition så är en skuld pengar som du ännu inte har men likväl spenderat - och om du ser på skulder på detta sätt så blir de också mer svåra att ignorera. Hus, bil eller konsumtionsvaror - allt du lånar till äter upp dina framtida inkomster. Därför anser jag personligen att avbetalningar av skulder har prioritet ett när det gäller privatekonomin. Och för att lösa denna ekvation måste din privatekonomi tjäna in fler kronor än som försvinner ut så att amorteringsutrymme skapas.

När du får bukt på din amorteringskultur så är nästa utmaning att stoppa undan pengar för framtida kostnader - annars riskerar du enbart att nya lån behöver tas upp för att parera. Ett buffertbygge och sedan så är du hemma!

Jag har själv varit skuldbelagd nästan hela mitt vuxna liv. Därför så skulle jag så gärna vilja vara fri från skuld i framtiden. Planen säger att jag når den inom tio år. Den dagen så blir det bubbel i glaset, det kan jag lova.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag tycker nog att bygga en buffert är viktigare än omfattande amortering, speciellt om man bor i hus, där utgifterna kan variera mycket över tiden. Men visst, om räntan sticker iväg och din lånegrad ökar pga av värdeminskning, då bör man skruva upp takten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, en buffert bör finnas men i mina ögon räcker kanske femtio tusen till detta. :)

      Radera
    2. Min tumregel är ca 3 månaders utgifter och jag använder en modell som förmodligen är överkurs för de flesta men som möjliggör bra avkastning: Bufferstruktur

      Radera
    3. Oj - genomtänkt och strukturerat. I rest my case. :)

      Radera
  2. En annan aspekt på Sveriges nivå är att bolån är icke produktiv bunden kapital. Däremot är ett lån till ett företag till ex en produktiv lån. Landet får bättre avkastning på sikt att dessa pengar kan används på ett annat sätt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg