Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Glad pensionär


Efter arbetslivet ser jag fram emot att kunna leva drägligt på min pension. Ja, pension och besparingar i ett avvägt paket, snarare. Men visst finns det pensionspengar att ta av när, och helst om, jag blir en glad pensionär. Så som Thore Skogman skrev i sin pensionärsvisa att när man är en glad pensionär då har man framtidsplaner i långa banor. Så ska det vara. Alla de år som komma skall är fyllda av idéer och projekt.

Det egna pensionskapitalet kan kanske uppgå till tre eller fyra miljoner den dag du går i pension. Men beroende på när du avser att stämpla ut för gott så räcker slantarna olika länge. I snitt slutar vi att jobba när vi är drygt 64 år. Sedan dör vi strax efter åttio år. Statistiken säger då att fyra miljoner kronor räcker till 22 000 kronor per månad. Är du en pigg lax som lever än längre blir det knaprare.

Att höja sin pension kan göras genom att jobba längre eller att ordna till bättre avkastning på sina pensionsslantar. Här ligger nyckeln till stor del i tjänstepensionen och i premiepensionen. Ju yngre du är desto bättre är förutsättningarna för att du ska kunna skapa bättre utväxling och avkastning på dessa pensionspengar - så varför inte börja nu? Även om du är lite drygt tjugo år så blir du en vacker dag en pensionär. Och hur glad den pensionären blir har du definitivt en stor påverkan på redan idag.

Och på gott och ont - vi kommer att bli allt äldre. Att sluta jobba vid 65 och sedan leva livet ytterligare 25, 30 eller ännu längre är inte gratis. Planera redan nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg