Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Solen går upp eller ned


Det är överdrivet oroligt nu när det börjar gå upp för människor att även bolån är lån - och ska betalas tillbaks. Mäklarna och andra intressegrupper är också negativa men vad är det egentligen att orda om? Om nu bostadspriserna faller på sikt på grund av amorteringskrav är det positivt för alla som avser att bo någonstans även i framtiden. Att sälja sin bostad med förlust är väl inte hela världen? Man slipper vinstskatt och får möjlighet till förlustavdrag istället. Alla lån som är avbetalda är bra lån så det är bara att börja med en gång. Amorteringschock? Dumheter, kraven på amorteringstakt är ganska lama i jämförelse men många andra länder. Jag önskar egentligen bara att människor på helt frivillig basis amorterade ned sina lån så vi sluppit pålagor.

Nog om lån. Att riskviljan är åter på Stockholmsbörsen har blivit tydligt. Känslan är att vi tar rygg på de amerikanska uppåtströmmarna. Många av de som enbart stirrar på tekniska indikatorer ser i korten att börsen ska fortsätta upp mot än högre höjder. Aktier bryter igenom nya motstånd och jag läser att Handelsbanken och Swedbank gör just detta vid 340 respektive 182 kronor. Passage av dessa nivåer skulle indikera köplägen. Jag ställer mig skeptisk.

Andra analytiker anser att övervärdering är ett faktum, inte minst för Handelsbanken som borde nedjusteras till 327 kronor. En annan poppisaktie, Industrivärden, ned till 124 kronor. Både ICA och Axfood är mer än 10 procent övervärderade. Jag frågar mig om detta räcker?

Ja, jag är negativt inställd till börsen och har varit så en tid. Men oavsett vilken åsikt man skaffat sig och oavsett om den är underbyggd eller inte ska man vara försiktig. Hjärnan är en lat apparat. Har den möjlighet att dra en slutsats utan att tänka till gör den gärna just det. Tvingar man den till en fördjupning i ett ämne väljer den helst att försöka bekräfta redan tidigare gjorda ställningstaganden för att slippa motstridigheter.

Med insikten om att jag oftast inte tänker så smart som jag borde så lutar jag mig mot att jag redan tjänat samman en bra slant i avkastning i år och att börsen mest troligt är mer övervärderad än tvärtom. Att ligga 50 % likvid känns tillräckligt riskabelt och jag bevakar noga tendenser till en urblåsning av börsen. Vi får väl se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg