Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Turbulens


Riksbankens nollränta har nu börjat slå igenom på bred front. På familjen Pennings sparkonto, där vi sparar buffertslantar bland annat, meddelas nu att sparräntan sänks med 0,25%. Handelsbanken som lånar ut till vårt hus sänkte lite modest den rörliga räntan med 0,14%. Ja, allt som har med ränta att göra stannar av och saktar in.

Börsen har minst sagt varit stormig, nyligen på minus men nu över 5 procent upp. Och börsen kommer att te sig alltmer attraktiv för småspararna när nästan ingen avkastning finns kvar i räntor. Och spejar man framåt syns inga höjda räntor på överskådlig tid - och folk är otåliga. Ser man att börsen rör sig uppåt vill man gärna hänga på tåget. Det ter sig vanskligt, minst sagt.

Utifrån de vinstprognoser som angetts bland de större bolagen så anser åtminstone Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, att börsen är övervärderad med 15 till 20 procent i nuläget och att en spekulationskarusell och börsbubbla är överhängande. Alla håller inte med om detta, så klart - själv är jag böjd att göra det. Det finns många som nu påstår sig sitta med sanningen, men att det inte är annorlunda denna gång har jag dock lärt mig den hårda vägen. Kommentarer som att man får ju ingen ränta på banken då kan man lika gärna spara pengarna på börsen eller gör tvärtemot vad alla analytiker säger är sandlådenivå eller dumhet - välj själv.

Alla människor är i olika sits. Men enligt Jarkko Peltomäki, som är universitetslektor vid sektionen för finansiering på Stockholm Business School, är det förvånande att så många svenskar med stora bolån väljer att placera på börsen istället för att amortera. Dålig risk management enligt Peltomäki.

Amortering är ett prima sparande och aldrig en kostnad som den jämförs med väl så ofta. En villrådig sparare med bolån kan inte gå vilse med att välja att amortera. Däremot är risken så mycket större att förlora pengar på börsen än den varit på många år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Instämmer helt, det är ibland "surt" att amortera då räntan är så pass låg. Dock motiverar jag det för vår del genom att det också handlar om att skapa ökad säkerhet för framtiden. Om vi hinner amortera 300 000 innan räntan skulle ligga på 6% (visst, långt bort) så motsvarar det då 18 000 per år. Även skönt att ha en sparform som rullar på med förutsägbarhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger mycket i det du skriver - det är nu det är bäst möjlighet att amortera ned sina lån när utrymmet 'är bäst'.

      Radera
  2. Det finns en stor paradox att inte amortera för att placera på börsen med som ursäkt att 1) Husvärde ska öka 2) Det finns bättre placering på börsen än det som man får genom att amortera.

    Om man ser huset som en investering glömmer man första regel: sprida risken. Folk har under ett lång period huvuddelen av sitt innehav i en objekt. Som dessutom kan vara omöjligt att sälja i vissa område. En aktie går alltid att sälja snabb även om man gör en förlust (utom om företaget konkar).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg