Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Den perfekta julen

Den perfekta julen är förrädisk. Med tanke på att julhandeln omsätter runt 68 miljarder kronor - eller svindlande sjutusen kronor per svensk - vore det inte konstigt om en ansträngd plånbok och privatekonomi blev en direkt orsak. Prognosen för i år var en ökning sedan i fjol med 2,5 procent och det ska bli intressant att se om det visar sig stämma.

Julen är förrädisk då den medför stora risker för skuldsättning. Det är lätt att låna pengar och alla erbjudanden om räntefria lån kan medföra att man köper för mer än vad som från början var avsikten. Statistiken är dyster, nära hälften av oss handlar på kredit alternativt avbetalning för köp av julmat, klappar och allt annat till den perfekta julen. Januari blir årets fattigaste månad för många hushåll, det är redan inprisat.

Skuldsättning med anledning av konsumtion ökar på stressen och det har faktiskt myntats ett uttryck kallat just ekonomisk stress. Stress leder enligt en rapport från Karolinska Institutet till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och därmed en för tidig död. Tänka sig att en julklapp kanske är en dödlig och giftig present? I Sverige räknar man med att 1,5 miljoner invånare lider av ekonomisk stress.

Julen kommer varje år så frågan är varför vi inte sparar undan inför den dyra årstiden? Det finns ju skäl till att SMS-låneföretagen är extra på hugget inför julen och erbjuder sina dyra tjänster. Att låna exempelvis 3 600 kronor kan på 30 dagar rendera ränta på 600 kronor - eller över 800 %. Det är ocker och borde falla under lagförande, enligt mig. Känner du förresten till att den svenska ockerlagen under 1734 hade 6 % som gräns för ocker?

Familjen Penning är notoriskt dåliga på att planera ekonomiskt inför julen. Nu klarar vi oss hjälpligt ändå tack vara relativt goda löner men det är ingen bra ursäkt. Nu precis innan årsskiftet är vår privatekonomi ansträngd så tillvida att brukspengarna är borta eller tingade. Det långsiktiga sparandet påverkas dock inte av detta men det finns en medvetenhet om att januari och kanske också februari blir mer falukorv än oxfilé.

Jag önskar att din jul blev perfekt och att du nu inte behöver sitta med en urfattig januari månad framför dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hellre lite ansträngd ekonomi än sms-lån och falukorv är bättre än att faten står tomma :)

    Jag höll min julbudget och slipper sitta med en urfattig månad framför mig men kommer ändå att hålla mig borta från alla typer av utsvävningar då jag åt mig genom julen och har nog med fett på kroppen för att gå i idé en månad eller två.

    SvaraRadera
  2. Ingen fara med januari för min del. 2013 års jul- och nyårsutsvävningar enligt YNAB + 5% har budgeterats med 10% månatligen sedan februari. Aningens kameralt kan tyckas, men det ger ju lugn och ro i kropp och själ under december och januari

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg