Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

1 krona för 50 öre


Min frihetsfond lever i ett kalkylark i molnet. Där finns nu uppföljningen av utveckling, inköp och försäljning. Kalkylarket finns i Google Docs och jag skapade detta i samband med min allt intensivare koll på hur börsen utvecklar sig. Alla dessa ATH som passerat och sedan överskridits har gjort mig road och oroad i samma mening.

Jag använder inga tillägg eller plug-ins utan blott Google Docs med de fina funktioner som erbjuds. I mitt ark har jag lagt in de aktier jag innehar alternativt har fått utdelning ifrån. Mallen är min egen och innehåller blott två funktioner. Den första är valutafunktionen eftersom jag innehar aktier i USA och Kanada och den ser ut så här:

=GOOGLEFINANCE("CURRENCY:USDSEK")

Den andra funktionen är aktietickern som uppdaterar aktuell kurs. För denna så letar jag upp aktiens tickernamn på Google Finance.


För Wal-Mart så är denna NYSE:WMT och för att få aktuell kurs skriver jag:

=GOOGLEFINANCE("NYSE:WMT")

Vill jag ha resultatet i svenska kronor så multiplicerar jag de båda ovan funktionerna med varandra. Google Finance har mycket mer funktionalitet än så här men mitt behov behöver endast dessa två. Så enkelt är det att skapa en effektiv uppföljningsmodell i molnet. Men är detta allt jag gör? Tittar på kurser? Nej, jag har två andra källor av vikt.

Den första och den äldsta är Trenden med stort T. Gå aldrig emot trenden lärde jag mig för flera år sedan av Tobbe Rosén och detta har varit det svåraste men viktigaste rådet att följa. Jag är ingen daytrader men lite teknisk analys, det vill säga psykologi, är inte fel att beakta. Jag tittar dagligen på Tobbes fria tankar här. Den trend jag tittar på är SMA50/200 och det gör jag gratis på Euroinvestors hemsida.

Min andra, betydligt nyare, källa är Börsdata som jag använder till att avgöra vilka aktier jag ska investera i när det avser svenska bolag. Justerad Net-Nets på Large Cap är den lista jag använder mig av - dock inte i blindo. Jag kräver dessutom direktavkastning på de aktier som jag vill ha med. Du kan läsa mer om Net-Nets här.

Utöver dessa är bloggosfären min bästa källa till information. Tänk så mycket kunskap det finns därute som frikostigt delas med av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Googles öppna tjänster är grymma!

    Om du skulle vilja visualisera din portfölj så kan du prova mitt (gratis)verktyg Mina utdelningar som hämtar data från Google spreadsheet.

    Angående ditt föregående inlägg så hoppas jag det löser sig till det bättre för er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, riktigt avancerat. Tack för att du delar med dig. :)

      Radera
  2. Använder själv Google Docs på precis det sätt du beskriver.
    Ser dock efter att ha följt Stefans länk ovan att det finns mycket att göra om man skulle önska det.
    För egen del räcker dock den enkla varianten långt.

    /TE

    SvaraRadera
  3. Intressant
    Vet du om det går att få fondkurser ?
    Har du testat portfolio i google finance?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inte koll på detta.

      Radera
    2. Tack. Jag ska försöka kolla mer. Jag tror inte att det går men återkommer om det gör det.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg