Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Livslånga lån


Det är roligt att låna men inte lika kul att betala tillbaka. Bolån tycks vara gällande extra mycket i detta hänseende. En normalsvensk har nämligen idag bolån som är mer än tre gånger årsinkomsten. Skåningar, så som jag, är både tröga, dryga och bra kunder till banken. I min kommun som heter Lunds kommun är lånebilden mer än 3,5 gånger årsinkomsten och då talar vi inte om en låginkomstkommun. Malmö och Båstad är ännu bättre med över 4 gånger löningen medan landskapsbäst är Vellinge med 4,24 gånger. Vellinge hyser en och annan höginkomsttagare som inte prioriterar skuldfrihet före ståndsmässigt boende, blir min slutsats.

Tids nog så blir det hårda bandage med tvingande amortering. Det sägs att detta ska gälla nya bolån men frågan är om det inte kommer att omfatta omläggning av befintliga lån i framtiden. Finansinspektionens förslag innebär att:
  1. Amortering med minst 2 % årligen till 70 % belåning.
  2. Amortering med minst 1 % årligen till 50 % belåning.
Snittvillan i Sverige kostar 2,4 miljoner kronor vilket skulle innebära 3 400 kronor per månad tills 70 % nås. På näset i Vellinge kommun finns det villor för både fem och sex miljoner riksdaler och då landar amorteringskravet på tiotusen kronor per månad i det senare exemplet. Det tar då 15 år att nå 70 % och ytterligare nästan 29 år till att nå 50 %. 

Enligt mäklarsamfundet så finns det en stor oro kring hur de kommande amorteringskraven kommer att påverka. Men jisses då? Att låna betyder väl fortfarande att lämna tillbaka finns med i ekvationen?

Ikanobanken är ett exempel på en bank som försöker att bli din kompis på olika sätt och har väl varit ganska framgångsrik i det spelet. Deras så kallade familjeekonom diskuterar olika sparformer på bankens blogg och där nämns bland annat amortering på bolån så som en sparform. Detta är i sig korrekt - man sparar räntekostnad - men något kapital att använda bygger man inte upp. Det tokiga i Bodils resonemang är att hon menar att man binder kapital i boendet och för att få ut pengarna måste man höja bolånen igen. Galet tänkt, självfallet behöver man både amortera och spara och inte se sin bostad som en spargris att låna på för konsumtion. Att använda sin bostad så som säkerhet för konsumtionslån är inte en god idé om strävan är en framtid utan lån.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Har man ett ego som är större än ens inkomster, döms man till livstid som slav till banken!

    SvaraRadera
  2. Men hallå, är det inte fortfarande så att räntan man betalar för att låna pengar generellt är högre än den ränta man betalar för att låna ut pengar ( som sparkonto). Om man då vill ha ett säkert sparande borde det alltså vara bättre att amortera än att ha sina pengar på ett sparkonto. Behöver man göra en investering i något som ny bil eller renovering eller något annat så finns det utrymme i bolånet för detta. Jag förstår inte problemet med det?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där utrymmet i bostaden är i sig en osäker faktor. Men i beräkningsmässigt håller ditt resonemang. Sparkonto av idag är ingen höjdare.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg