Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Dyr yta


Bister börs och inget roligt att titta på. Så jag ägnar mig åt min nya hobby - att spara pengar. Mina dagliga tvåhundratrettiofyra kronor som är vad jag har att röra mig med är fortsatt både en inspiration och en kamp. Det är nästintill omöjligt att få till det. Jag ligger nu över en tusenlapp back - var av nöd tvungen att tanka och köpa dammsugarpåsar. Behöver nu fem helt köpfria dagar för att vara ikapp och det kommer inte att gå hela vägen. Min medvetenhet kring det här syns dock redan på kontona och maj kommer att avslutas finfint.

Satt och funderade lite på boendet. Jag myser lite i vetskapen om att vi i juli månad ska lägga om hälften av bolånen och att det med lätthet blir 1 700 kronor billigare att låna efter det - en hel del pengar på ett år att spara.

Vi har en relativt ny villa, enligt min syn på saken. Byggd 1990 och tillbyggd tio år senare. Etthundrasextiotre kvadratmeter i ett plan och lagom patinerad och använd inomhus. Skicket är fint och efter att ha gjort en del arbeten med en total kostnad runt sextiotusen kronor sedan 2011 är det inte något av vikt kvar att göra. Jag och fru Penning har inget behov av att byta ut badrum eller kök under överskådlig tid, golven är repiga och innerdörrarna slitna men inte så farligt.

Vi köpte kåken för knappt 20 000 kronor per kvadratmeter. Dyrt? Ja, kanske. Vi får se om vi en dag får pengarna åter. Oavsett så är det ett hus med en beprövad klassisk byggmetod och de eventuella problem som fanns har uppdagats av förra ägaren - och vår besiktningsman. Att köpa en ny kåk är inte ett alternativ för oss.

Läser om A-hus och deras mest köpta hus - Vinga. Det ser coolt ut. Men för knappt 2,4 miljoner kronor utan tomt så får man ett färdigt hus - det låter ju trevligt. På vår ort kostar en tomt minst 1,5 miljoner, dock. Därutöver tillkommer många kostnader så som trädgård och planteringar. Jag gissar på att under 4 miljoner kan bli svårt att sno till affären. Men det är nytt och helt fräscht, så klart. Jag har däremot hört lite för många människor med nya hus som fått diverse problem på grund av byggkvalitet, slarv eller rena konstruktionsmissar. Det mesta åtgärdas så klart inom ramen för garantier men inte är det så problemfritt som hustillverkarna vill göra gällande.

Nej, nu är det dags för soffan och ett avsnitt av Mad Men.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. ja. köpa hus kan ge ett hus som man vill ha men det är inte billigt. Vill man ha ett skräddarsytt hus kan det vara lika bra att prata med en arkitekt. Det kan dock vara bra att 1) ha bott i några hus innan 2) identifiera funktionen som man vill ha i ett hus och inte komma med en färdig idée.

    Punkt 2 gäller också när man letar efter hus. Vi definierade vilka funktion vi behövde i ett hus. Vi bodde redan i ett hus så vi visste att det som man tror man absolut behöver i ett hus behöver man fakitsk inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter minst sagt. Nya hus av idag saknar ofta bra med förvaringsutrymmen och garderober.

      Radera
  2. Efter ha sett på husdrömmar på svt är det väl bara att konstatera att man aldrig ska bygga ett nytt hus... =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, där blir det ofta skilsmässa som belöning.

      Radera
  3. Och sen förstår jag inte hysterin med att bo så stort längre! El är inte gratis. Man ska tänka till lite. Jag hade ett eget dressingroom förut på 30 kvm! Idag huserar mina kläder i en garderob. Har bara plagg som jag älskar och använder. Nu när vi flyttade gav jag bort 50 % av alla sängkläder och handdukar. Sparade bara mina fina som jag älskade. Dvs 4 ombyten sängkläder och 6 stora handdukar. Och våra lyxiga morgonrockar! Jag äger mina saker istället för att sakerna äger mig. Inga mer tvätthögar! Allt är snyggt och lättstädat och luftigt. Vi har solpaneler och eldar ibland i roslags spisen i köket eller i vår suveräna tulikivi. Vi klarar oss själva nästan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill verkligen krympa vårt boende den dagen barnen flyger ut.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg