Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Serie i ekonomi


Ni som har barn förstår mig kanske när jag säger att det inte är lätt att uppmuntra till lärande i privatekonomi. Det är så klart den pedagogiska ådran som saknas där kopplingen till deras syn på verkligheten inte rimmar med min egen. Dessutom tenderar jag att bli ivrig vid minsta positiva reaktion och börja babbla om får svåra och komplexa ämnen. För sonens skull är jag faktiskt tacksam för serietidningen Kalle Anka & Co.

I det senaste numret så handlar den första serien om hur Kalle blir lurad av en förslagen bilförsäljare att köpa en fin bil på mångårig kredit, något som så många vuxna gladeligen låter sig duperas till. I en annan serie köper Joakim von Anka mängder av en värdelös aktie och drar med sig hela kopplet av börshandlare att handla allt som finns av den - en tecknad variant av kurspåverkan. Även Långben köper bil på krita men han är ändå glad för han förstår helt enkelt inte bättre.

Alla föräldrar vill att deras barn inte så råka i trubbel. Världen är full av just trubbel och att hamna i ekonomiska bekymmer leder lätt till än värre problem. Det värsta är dock att så många föräldrar inte klarar av att hantera en privatekonomi och att detta i sin tur drabbar barnen. Så kanske är det så att dagens barn som läser just Kalle Anka inte är de som vi ska oroa oss mest för - utan deras mammor och pappor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg