Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tudelat


Cigg, läsk och online-casino. Det tycks vara tre attribut som går igenom hos de flesta av deltagarna i TV-programmet Lyxfällan. Stora belopp handlar det om varje år. Mer än etthundratusen kronor om året på sockervatten, tobak och spel är inte alls ovanligt. Eller varför inte nya bröst för trettio laxar? Det är märkligt vad pengar gör med oss oavsett om vi har dem eller inte. Omedelbar belöning och en holk dopamin är så lätt att falla för.

Om man får en omedelbar belöning när man ägnar sig åt en viss aktivitet är det mer troligt att man medvetet väljer att ägna sig åt den även i framöver. Det är evolutionens fel - belöningssystemet uppmuntrar till aktiviteter som ökar vår chans till överlevnad. Läs vidare på min nya blogg här.

Kommentarer

Populära inlägg