Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Spara eller amortera?


En populär och obesvarad fråga - ska jag betala av mina skulder eller spara först? För egen del så har jag ett svar som jag vågar stå för och det svaret är kopplat till ekonomisk frihet.

Allt börjar med dina fasta kostnader, vill jag hävda. Du måste gå en match med dessa även om det tar emot - lite enklare mat i vardag och till helg, exempelvis. En mindre kostsam semester. En billigare bil. På så sätt får du slantar över till att döda krediter och lån. Och detta, min vän, är i sig ett sparande. Motivation är så viktigt för att nå sina mål och ska aldrig underskattas.

Därför är svaret på frågan att du ska betala av på dina skulder - men inte för fort. Du ska inte betala så hårt på lånen att du inte har ekonomi att hantera oförutsedda utgifter eller låta dina barn få gå på någon fritidsaktivitet. Du ska inte amortera så tungt att du inte kan spara undan en del.

Det är något av en balansakt där du inte ska riskera att falla utan hela tiden kunna ta ett steg framåt - i taget. Så länge du känner att du gör det så är din motivation intakt. Så tror jag. Så spara och amortera - samtidigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg