Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Din finansiella hälsa


Hur är det ställt med din privatekonomiska hälsa? Blodtryck är inte allt, inte heller sänkan. Stress, oro och magsår kan vara sprunget ur taskig ekonomi - så allt hänger samman på ett eller anat sätt. När jag träffar folk så ältar jag gärna behovet av en hälsosam privatekonomi. Och vad som är en hälsokontroll när det avser din kropp så är en budget motsvarande när det gäller din ekonomi.

Många tror att de kan ha koll utan en budget. Det tror inte jag men då är jag också en slarvpelle i grunden. Det finns också en risk att jag blir en viktigpetter ibland. Som en god vän som på en middag spände ut bröstkorgen och meddelade att han och hans fru minsann inte har några andra lån än de på sitt hus. Prima, fyllde jag i. Och att de minsann handlade på kreditkort och att de betalade av det varje månad. Häpp, fyllde jag i. För i min budgetvärld så är detta att leva från lön till lön. Iallafall om det inte finns andra medel att ta av.

Det är inget fel med kreditkort, alla använder dem. Men om du handlar på kreditkort och sedan använder din lön för att betala av - då är du i kreditsvängen lik förbaskat. Du lever helt enkelt på dina framtida inkomster. Och du är medellös.

Precis som du tränar och äter hälsosamt för att din levnad ska bli ljus och fin även framåt, på samma sätt måste du tänka kring din ekonomi. Vad tycker ditt framtida jag om hur du beter dig idag? Kommer du själv där i decennier bort tacka dig för ditt beteende idag - eller förbanna dig? Att sköta sin finansiella hälsa handlar massor om framtid och hur långt framåt du väljer att hantera den är en god indikator på hur trygg din ekonomi kommer att bli.

Börja att tänka på hur du vill ha det om en månad, ett år, fem år och tio år - och börja att planera. Det har du en budget till och den stöttar dig hela vägen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg