Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Inte låna mer


Någonstans behöver vi alla bo. Familjen Penning bor i en villa Standard belånad till en skuldkvot på 3 - eller 300 %. Ja, skuldkvot beräknas så som skuldsättning dividerad med nettoinkomst, om du undrar. Vi tillhör den amorterande falangen av bolånetagarna, en grupp som ska bli större via kommande krav. Min egen åsikt är den att lån ska betalas av och att skuldfrihet är underbart. I nuläget amorterar vi knappt 3 % om året men vill bli skuldfria snabbare än så - på sikt. Amortering är en grymt riskfri sparform men de kommande reglerna är intressanta att titta på.

Finaninspektionens förslag innebär att bolån ska amorteras ned med 2 % per år ned till 70 % av bostadens värde. Därefter med 1 % per år ned till 50 % av värdet. Bolån som tagits innan de nya reglerna träder i kraft ska inte omfattas av de nya reglerna. Så nu gäller det att passa på att låna innan det blir för sent? Förresten undrar jag också hur bostadens värde ska specificeras då detta värde kan fluktuera både upp och ned?

Nu kommer det intressanta. Om du har en belånad bostad redan nu och därmed inte omfattas av de nya reglerna och kanske om ett år får för dig att du ska ta ett nytt bolån för exempelvis att renovera. Om du tar detta lån så aktiverar du amorteringskravet på hela ditt lån!! Häpp! Tilläggslånet omfattas av amorteringskravet men inte det tidigare lånet. Men amorteringstakten bestäms av hela lånebeloppet.

Med nämnda förslag bakas tilläggslånet ihop med det befintliga lånet och utlöser amorteringskravet om det samlade lånet överstiger 50 eller 70 % av bostadens värde. Blir lånet högre än 70 % av värdet ska det amorteras på mindre än 3 år. Det gör att den som har 70 % belåning i dag, inte amorterar och tar ett tilläggslån på 200 000 kronor får en ny utgift på mer än 6 000 kronor i månaden.

Ovan är gällande förslag från Finansinspektionen. Hur det i slutänden blir återstår att se.

För familjen Penning spelar det ingen roll alls. Vi lånar inte en krona någonsin på vårt hus och tänker inte renovera varken kök eller badrum. Lite färg och kanske en tapet, men inga lån. Men jag vet att det finns ganska många som ser 'investeringar' i sin bostad som något viktigt.

Ja, bilden ovan är inte från vårt badrum, men ett snyggt ett.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Kan du utveckla hur du beräknar din skuldkvot? Normalt har man ju skulden i täljaren, men där har du sin nettoinkomst skriver du.
    I övrigt tack för ett bra exempel på hur gällande förslag från finansinspektionen kan falla ut. Jag misstänker att en hel del köksrenoverande par kommer att bli överraskade, om förslaget går igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur tänkte jag där? Jag tänkte inte - du har helt rätt, skuld genom nettoinkomst. :)

      Radera
  2. Ajdå, det lär bli ett brutalt uppvaknande för ett antal renoveringsberoende glada låntagare som utan att tveka tycker att det är en bra idé att höja bolånet för att finansiera en renovering (eller Thailandsresa, bil och annat som också är populärt att baka in i bolånet).

    För övrigt hör jag till dem som anser att det borde finnas amorteringskrav på ALLA bolån. Det är nämligen sjukt att kunna låna flera miljoner utan att behöva betala tillbaka en enda krona.

    SvaraRadera
  3. En intressant effekt av det kommande amorteringskravet som jag inte tänkt på tidigare! F.ö. vill jag tacka för en intressant blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ber att få tacka för vänligheten! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg