Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kreditförlustelse


Suttit och petat med You Need A Budget och hur verktyget ska användas på ett riktigt sätt när det gäller utlägg. Jag personligen reser en del i tjänsten och har en del kostnader som jag sedan erhåller på min lön månaden efter. För dessa utlägg nyttjar jag ett privat kreditkort då jag erhåller en del bonus tillbaka. Men hur budgeterar man för utlägg som egentligen inte är en kostnad och som därför heller inte belastar din privatekonomi?

Min initala tanke var att lämna dessa pengar utanför budgeten - varför ska sådant ens kategoriseras in och smutsa ned den? Jag läste på lite i handboken för YNAB och har nu kommit till insikt och förståelse - utlägg ska lämpligen budgeteras de med!

YNAB:s tanke kring utlägg är att det ska finnas pengar för dessa. You Need A Budget är inte ett simpelt kategoriseringsverktyg utan en ekonomikompis som ska tillse att du hanterar dina utgifter. Och när det gäller utlägg så föreslås två tillvägagångssätt:
  • Budgetera kostnaden för utlägget och hantera sedan återbetalningen som en inkomst.
  • Övertrassera din budget temporärt och låt sedan återbetalningen nollställa den
Tveklöst är den först metoden att föredra, enligt mig. En budget ska balansera även om något betalats med ett kreditkort. Det är också det säkraste och enklaste sättet - för om ersättningen för utlägget blir försenat eller om den uteblir (inte trevligt) så har du ju täckning i förväg.

Ja, nu när vi ändå pratar om krediter så låt oss titta på hur YNAB umgås med krediter och skulder. You Need A Budget hanterar köp med kreditkort annorlunda än andra konton (ja, även ett kreditkort är ett konto i YNAB). Vanliga konton är raka och enkla - du handlar för det som finns på saldot och detta är att likställa med kontantköp. Spendera slantarna och de är borta. Jämför vi med ett lån, exempelvis ett studielån, så har du fått pengar en gång och du måste betala tillbaka dem.

Ett kreditkort är en kombination av ett lönekonto och ett lån. Du använder det ofta men varje gång du gör det så skapas en skuld som du måste betala tillbaka. Varje köp är en skuld. Punkt. Även om du betalar din skuld på kreditkortet varje månad i fullo eller om du har motsvarande slantar på kontot så har du likväl ådragit dig en skuld - du har lånat pengar. Bara du har den förståelsen så blir det enklare att hantera kreditkort på ett klokt sätt i din budgetplan.

När du skapar ett kreditkortskonto i YNAB skapas också en kategori för dina kreditkortsbetalningar. Du vet, att betala dina skulder ingår. Det spelar ingen roll om din skuld är urgammal eller från förmiddagens köpkaffe - du behöver ha en återbetalning redo. Detta hjälper dig från att fortsätta i en ond cirkel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per,
    JAg använder själv nya YNAB och jag gillar det!
    En fundering bara gällande kreditkortshantering,
    Om vi leker med tanken att jag ligger på plussaldo på mitt kreditkort och gör ett köp jag har katogoriserat, t.ex bensin. Då när jag gör köpet så minskas min kategori bensin med den valda summan. Men hur gör du då? Överför du direkt pengar till ditt kreditkort för att täcka det utlägget och samtidigt budgeterar för den summan på kreditkortskategorin?
    JAg är fortfarande kluven hur jag ska hantera detta nu.
    Min tanke är att jag aldrig ska gå ner och nalla på kreditet utan alltid handla för pluspengar jag har på kreditkortet. Så har jag krediten där som en buffert kan man säga utifall nåt händer.
    Men jag vet inte riktigt hur jag hanterat det :-)

    Tar gärna emot en kommentar.

    Jag gillar din blogg startkt ska tilläggas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Andreas - och ursäkta sent svar. :)

      Jag ser inga problem med kreditkort som balanseras vid varje månadsskifte. Och ofta så finns det lite bonus och annat fint som man erhåller vid kreditköp. Så i mitt YNAB så är det alltid ett minussaldo på OKQ8-kortet.

      Radera
  2. Men då blir det ju att man går från paycycle to paycycle?
    Om du en månad inte får ditt inflöde av pengar som kan täcka minussaldot. .?
    Kommentera gärna.
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  3. Jag låter mina kategorier med utlägg (barnrelaterade, förenings- och jobbutlägg) löpa över från månad till månad. Det innebär att de ibland är röda. När utläggen justeras lägger jag in det som "täckning XX" i en av de tre kategorierna. Jag betalar ändå av kreditkortet varje månad och det rör mig inte så mycket om jag ligger ute med lite pengar från månad till månad. Jag har ju ändå en månadslön i buffert.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg