Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bli en nybörjare


Jag tycker om människor som förstår vikten av empati. Samtidigt så är dessa hedersknyfflar inget i jämförelse med ett barn som visar empati utan att egentligen förstå det. Som pojken som sa till sin mor efter att ha rört henne till tårar i sin empatiska förmåga vid ett tillfälle: gjorde jag någonting vackert?

Ja, det är verkligen vackert. Empati är vackert, jag tror att få egenskaper är vackrare än så. Intuitiv godhet är villkorslös, något som en vuxen människa inte alls på samma sätt förmår. Att varken vilja bli omtyckt eller provocera men att samtidigt visa godhet är något fantastiskt och näst intill gudomligt. Ingen bakomliggande agenda, är det ens möjligt att en vuxen person kan agera så? Jag tror det. Jag vill tro så.

Att erövra barnasinnet är något som är viktigt, vill jag hävda. Och däri ligger att öva - att öva på att bli en nybörjare. Att göra en sak så många gånger att man blir själva saken. Att analysera och träna men att sedan glömma allt. Att ha gjort något så många gånger att det sker helt intuitivt. Att i någon mening återigen bli en novis - att ha glömt det medvetet beräknande och kalkylerande egot.

Den som tror att lyckan bor i att gynna sig själv eller sina närmaste förstår noll och intet. Det är i medkänslan och den förutsättningslösa medmänskligheten som den har sin boning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg