Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Betala tillbaks?


Eftersom svensken i gemen inte kan ta hand om sin privatekonomi så ska nu staten ta över det ansvaret. Från och med snart ska var och en som lånat pengar - tro det eller ej - tvingas betala tillbaks dem. Hur kan det vara möjligt? Att låna är väl bara ett sätt att finansiera ett vidlyftigt leverne utan att behöva lämna tillbaka?

Den 1 juni börjar de nya amorteringskraven gälla. TT skriver att många låntagare är oroliga för hur de ska drabbas av de skärpta kraven. Otroligt många hör av sig till oss, som inte har förstått vad reglerna innebär, säger SBAB:s presschef Karin Hellgren till nyhetsbyrån.

Så vad innebär då kravet på att betala tillbaka? Jo, att:

  • Den del av ett bostadslån som överstiger 70 procent av värdet på bostaden ska amorteras med två procent per år. 
  • Är skulden mellan 50 och 70 procent av värdet ska lånet amorteras med en procent per år.
  • Motsvarar skulden mindre än 50 procent ställer reglerna inga krav på amortering.
  • Reglerna gäller bostadslån som görs upp efter 1 juni i år.
Om vi börjar bakifrån så är det alltså nya lån som berörs, inte redan tagna. Har du sedan inte överbelånat dig så finns det heller inga krav på amortering - att ha bolån över halva bostadsvärdet är inget någon ändå borde ha tagit från första början.

Skulle du mot förmodan ha lånat upp till 70 procent av värdet ska du amortera 1 procent om året. Är ditt lån exempelvis två miljoner så ska du amortera 20 000 kronor per år eller knappt 1 700 kronor per månad - en liten kostnad, minsann.

Har du toklånat så måste du dubbla detta belopp, det vill säga 3 400 kronor per månad.

Jag förstår inte denna oro. Snarare så är det ju ett sätt att på sikt kunna sänka sina räntekostnader. Finns det inte marginaler i dessa människors plånböcker?

Att ens ett amorteringskrav ska behöva ställas? Ja, det är synd om människorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Sådana här besserwisserinlägg kan jag bli tämligen trött på.
    - " att ha bolån över halva bostadsvärdet är inget någon ändå borde ha tagit från första början."
    - ”Finns det inte marginaler i dessa människors plånböcker?”
    Låter fint och sunt som princip men det finns en verklighet därute. Det spelar ingen roll hur mycket jag våndas de höga bostadspriserna, det priset som är på en bostad är det jag är tvungen att betala för att få tak överhuvudet i någon av de större städerna i Sverige. Om jag tycker att en trea borde kosta 2MSEK men de kostar 3MSEK så spelar det liksom ingen roll hur mycket jag tycker att en trea skall kosta 2MSEK, den kommer lik förbannat kosta 3MSEK. Ponera då att man är gift och har ett nyfött barn och jobbat 3-4 år och ”endast” sparat ihop 500kSEK sedan studierna. Skulle du då känna att ”nej, jag måste ha minst 1,5MSEK i kontantinsats innan jag köper något annars är jag oansvarig” och fortsätta betala 14000 för en sunkig andra hand eller skulle du gå in på bostadsmarknaden med en liten lägre insats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det en verklighet. Men du spelar med de kort och de förutsättningar du har - ingen tvingar dig att låna belopp där räntan om några år kommer att kväva din privatekonomi. Ingen kommer att rädda er som är överbelånade idag. Ingen.

      Adapt and overcome.

      Radera
    2. Hej Carl!

      Trevligt att du har hittat till finansblogg världen vilket kommer att vara till nytta för dig i framtiden.

      Svaret pâ din frâga är: Ja, man sitter med sin sunkiga andra hand tills dess man har râd att köpa det man vill ha.

      Radera
    3. Däri ligger ju problemet, att folk slutar ta eget ansvar bara för att många andra skiter i sitt ansvar. När sen alla dessa får problem framöver ska nån annan stå för notan och hjälpa till med bidrag för alla dessa "lidande" människor?

      Radera
  2. Ja, visst tusan är det synd om människorna! Bara det faktum att "otroligt många" inte kan förstå reglerna ens när de läser dem är ett bevis så gott som något på att låntagarna tagit sig vatten över huvudet.

    SvaraRadera
  3. Det är svârt att räkna med procent... Jag minns fortfarande hur den välkände franske ekonomi professorn Thomas Piketty var med i ett norskt diskussionprogram och en Norsk oljemiljonär/miljardär sa att han betalade 1M € om âret i skatt och tjänade bara 100k €. Var pâ Thomas Piketty utropade. Ah, sâ du betalar 90% skatt!

    Där i ligger svaret och problemet.

    När det nu blir tvunget att amortera borde inkomsterna för bankerna falla varje âr. Nâgon som har orkat göra en beräkning pâ det?

    SvaraRadera
  4. "en liten kostnad, minsann", det är ingen kostnad, det är en utgift. Cash flow. Kostnaden var att köpa bostaden som du skuldsatte dig för. Att betala av en skuld är en utgift, men ingen kostnad.

    SvaraRadera
  5. Oj oj, ett brännande ämne minst sagt...:)

    Ett problem är ju tyvärr folks allmänt usla räknekunskaper vilket i många fall kan leda till "Lyxfällan"-beteende. Dom kan det tyckas synd om, men de har själva satt sig i den sitsen. Har man inte råd så har man inte råd! Det är ingen mänsklig rättighet att bo nytt och modernt med centralt läge. En mäklare har gjort bostadskalkyler inför ett köp och även banken har gjort sin bedömning om betalningsförmågan. Men visst, såväl mäklare som bank vill ju att köpet ska ske och tenderar att "hjälpa" köparna att få igenom det.

    Men sen är bostadsmarknaden, åtminstone i de tre storstäderna, absurd! Bara prisökningarna under 2015 var högre än att en genomsnittlig köpare kan spara undan för att ha råd att betala de femton procenten i kontantinsats (källa: SvD). Alltså, bostadspriserna springer ifrån inkomstökningarna hos de flesta som vill in på bostadsmarknaden. Det har, enligt min mening, fler och allvarligare orsaker än att folk lever över sina tillgångar och köper på sig för dyra bostäder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 'Har man inte råd så har man inte råd'. Point taken. :)

      Radera
  6. Riktigt intressant inlägg. Läs gärna min blogg om ung privatekonomi. http://lizettehult.com/index.php/2016/05/01/ung-och-rik/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg