Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bli framgångsrik


Att vara framgångsrik - vad betyder det för dig? Definitionen måste komma inifrån och det är enbart du som kan avgöra vad framgång är för dig. Samtidigt kan man lära sig saker av människor som per definition kallas framgångsrika i allmänhet - miljardärer, idrottsmänniskor, karriärister - och sedan omsätta denna kunskap i jakten på sin egen framgång. Jag tror att det hänger ihop.

Att fokusera på tiden är en faktor. Framgångsrika människor använder sin tid effektivare och planerar hellre minuter är i timmar. Tid är en rar växt. 1440 minuter finns varje dag men blott 24 timmar.

Framgångsrika människor har inte många bollar i luften - denna värdelösa egenskap som ingen egentligen bemästrar. Nej, vi pratar fokus och prioritering. Vad är dagens viktigaste uppgift? Det vet den framgångsrike.

De planerar heller inte i att-göra-listor utan schemalägger. En uppgift ska ha tid och därmed möjlighet att färdigställas.

Framgångsrika människor jobbar inte över utan värdesätter livet. Arbete är kul men också mycket annat som familj, vänner, motion och fritid. De använder bärbar dator för att förenkla för sig och läser e-posten bara då och då - enligt sitt schema. De undviker möten som inte är produktiva - helst ska de vara korta och effektiva.

Framgångsrika människor säger nej till nästan allt. Om något inte är ett halleluja-moment så blir det ett nej. De 1440 minuterna ska inte slösas bort utan vara till nytta och glädje. De gillar paretoprincipen - att 80% av resultaten kommer från 20% av insatsen. Fokus på dessa och resten skippar vi!

De delegerar nästan allt. De hanterar frågor helst bara en gång. De har en konsekvent morgonrutin. Och de har energi till allt de behöver för att de äter sunt, tränar regelbundet och sover tillräckligt. Och de tar kafferast.

Man kan vara fattig och framgångsrik, det är min övertygelse. Din framgång är din och ovan tips kan hjälpa dig dit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Super bra inlägg!! "Många bollar i luften" brukar vara standard på jobbintervju men då tas det upp som något positivt. Tycker precis som dig, tvärt om :) Finns ingen som bemästrar det ändå!

    SvaraRadera
  2. Inspirerande läsning.
    Har själv en ToDo-lista som bara växer för att jag inte ger mig själv möjlighet att slutföra sakerna, d v s schemalägger tid. Skall verkligen ta detta till mig, i ren eller modifierad form.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pensionskryddan, det är precis det som är problemet med sådana listor. Ingen tid åtsatt. :)

      Radera
  3. Mycket inspirerande.
    Jag ser också att planeringen av tiden är avgörande faktor för framgång, bra inlägg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg