Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Magkänslan


Två själar, samma tanke? Lustigt eller kanske obehagligt att jag precis just idag avsåg att formulera mina tankar kring att investera i dessa tider samtidigt som Sparo varnar för ras. Att Micke Larsson och jag är gamla gubbar med obehagliga minnen är kanske orsaken. Men att allt som far upp kommer att komma ned är en sanning äldre än mina fyrtioåtta år. Men även Besser1 är en gammal räv med ärr av erfarenheter som är värda att läsa.

En klok hjärnforskare berättade att vår hjärna och vår mage delar en mängd hormoner. Mage och hjärna är förbundna sedan urminnes tider då vår magkänsla kunde bli skillnaden mellan liv och död. Magtarmkanalen är omgiven av en helt egen hjärna, en maghjärna, och den står i nära förbindelse med vår hjärna. Maghjärnan sänder information om hur magtarmkanalen mår upp till hjärnan. Maginformationen hamnar bland annat i insula, den del av hjärnan som övervakar vårt kroppsliga tillstånd. Om magen gör ont eller om vi njutit av att äta tårta får insula reda på det.

Insula kopplar sedan vidare informationen till pannloben (där våra mål finns) och amygdala som bidrar till vår upplevelse. Hippocampus, hjärnans minnesstruktur, bidrar också med information om tidigare erfarenheter. Signaler från kroppen, minnesstrukturen och pannloben läggs sedan ihop och den samlade informationen bidrar till den berömda magkänslan.

Den känslan guidar oss i att fatta beslut. Med andra ord reagerar hjärnan bokstavligen på magkänslan och agerar efter den. En liten minnesregel för att komma ihåg vad som bidrar till magkänslan är mage, minne och mål. Man ska alltså inte förringa magkänslan som till viss del är sprungen ur dina erfarenheter.

Tveklöst är min magkänsla att vi är på ett utförlut. Jag är rädd om mina slantar och ingen utdelning i världen kan kompensera för det börsfall vi hittills sett i år. Och det är nog inte slut än säger min mage. Hur långt ned kan vi gå? Vilken smärtgräns har de som sitter kvar innan de kastar in handduken? En nedgång är i sig en självuppfyllande profetia.

Jag har inte sålt allt och sprungit iväg. Mitt aktieinnehav ligger för stunden på 44 %. I övrigt sitter jag i trista räntefonder. Nysparande sker nu enbart i likvider.

Att investera måste få vara trist för det är inte livet i sig - utan allt annat. Ditt liv ska vara intressant - dina investeringar trista. Jag undviker magknip för att kunna leva gott.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. "ingen utdelning i världen kan kompensera för det börsfall vi hittills sett i år."

    Var tvungen att logga in och kolla.. +2,5% YTD. Och SIX30 Return på -5% YTD. Kan det vara så att du är lite kräsmagad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, du får nog förtydliga vad du menar?

      Radera
    2. Jag tyckte formuleringen var väl dramatisk. I mitt tycke väger utdelningarna visst upp för börsfallet (än så länge). Med tanke på de friktionskostnader som uppstår av att behöva sälja, och sedan försöka komma in igen (och själv ligger jag som sagt på plus, med indexnära, låg-alpha investering).

      Radera
    3. Så, hur länge kommer du att ligga kvar i ett ras?

      Radera
    4. Jag kommer inte sälja på -10%, kommer inte sälja på -20%, kommer inte sälja på -30%, kommer inte sälja på -40% och kommer sannerligen inte sälja på -50%!

      Jag kommer rida det hela vägen till kapitalismens apokalyps helt enkelt. Kan inte förutsäga börsens svängningar.

      Frågan när jag börjar köpa igen är intressantare.

      Radera
  2. Ja, att jag tror på din magkänsla framgick ju redan i morse. Har inte hjärnkoll på min likvida procent, men tror den gick över 50 idag efter att ha sålt återstoden av en Indienfond och så sålde jag olja för fjärde gången i år (mellan lika många köp). Känner för en försiktig bearsatsning nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som lever får se. Men som sagt, känns det inte bra ska man lyssna.

      Radera
  3. Beror väl på vad man har för mål med sitt sparande. Bolag med stabila finanser och som tjänar pengar brukar komma igen efter en nedgång. Påvägen ner köper man fler aktier. Använder man aktier som pensionssparande så ser jag ingen anledning till att sälja. Personligen kastar jag inte in handduken alls. Finns oändligt många studier som visar att market timing inte fungerar. Men det är klart. Hade jag behövt pengarna hade jag också sålt. Men tycker inte man ska ha kortsiktiga spekulationspengar på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte oändligt, väl? ;)
      Jag håller dock inte med dig och det är inte kortsiktig spekulation att hålla koll på börscyklerna.

      Radera
  4. Per, du förespråkar långsiktighet och tålamod och så hoppar du själv in och ut ur aktier... lite nervöst... Det du skriver att du tror på och det du gör samspelar inte riktigt? Nu är det magkänslan som gäller?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppar in och ur? Vad vet du om det?

      Radera
    2. "Jag sålde mycket häromdagen. Jag blev skraj och följde magkänslan." skrev du under "En rakad portfölj" för en tid sedan och då blev du 67,5% likvid.

      "Jag sålde Hennes & Mauritz B igen efter ett kort ägande. Redan när jag köpte var jag osäker och nu känns det bra igen. Det blev en liten vinst. Jag ska nog inte äga det här bolaget." skrev du under "Veckans affärer"

      Men du förespråkar samtidigt under "Aktiesparande för nybörjare" följande: "Tyvärr så bränner sig många på aktier av varierande skäl. Det är exempelvis roligare att köpa aktier i uppgång än i nedgång. När det går utför vill man inte förlora pengar utan säljer av med förlust. Man läser kvällstidningen och får tips om vad som bör köpas eller säljas."

      Några exempel från bloggen på det som jag uppfattar som lite motsägelsefullt, men jag kanske inte har fått hela bilden rätt ;-) Och man måste såklart prova sig fram till sin strategi. Ha det bra!

      Radera
    3. Tack Sensim, har svårt att se motsägelserna. Men jag erkänner att jag är i en ambivalent period och att min strategi till dels är ihålig. :)

      Radera
  5. Och samtidigt, tack för en välskriven blogg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv.:)
      Jag ligger till 40% i aktier och resterande i kort ränta btw.

      Radera
  6. Min mage sade mig för en längre tid sedan att det kommer att gå utför. Sedan öste diverse centralbanker på med en massa stimulanser och magen visade sig ha fel.

    Detta till trots, lita på magen, herr Penning!

    Tack för en intressant blogg.

    Mvh

    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Myttinge. Magkänsla är alltså inte enbart en känsla utan så mycket mera.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg