Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Enklare egen firma


För några år sedan så körde jag en egen firma och registrerad så som just egen. Det var en liten sidoverksamhet som jag skötte bredvid min heltidssysselsättning - jag byggde lite webbsidor och annat IT-relaterat stöd.

Enskild firma är det som står till buds i den enklaste av eget företagande i Sverige. Jag har dock aldrig tyckt att vårt regering och riksdag stöttar eller är överdrivet följsamma i att bidraga till eget företagande. Dessutom så blandar man omedelbart samman privatekonomi med det egna företaget - något jag egentligen inte alls vill.

När sedan min skatteåterbäring inte kom som brukligt på våren och jag fick besked att denna, på grund av mitt företag, inte skulle kunna utbetalas förrän året efter, då tröttnade jag och avregistrerade firman. Istället bestämde jag mig för att bli egenanställd via Cool Company.

Rent tekniskt innebär egenanställning att jag inte har något eget företag längre utan istället är anställd hos Cool Company. Jag har allt ansvar mot kund, gör allt jobb och fakturerar sedan kunden via Cool Company - som sedan hanterar skatter, avgifter och moms. Till mig utbetalas sedan en lön - en lön som så klart är kraftigt reducerad då vårt svenska system ser ut som det gör.

Så som exempel:
  1. Jag fakturerar 10 000 kronor exklusive moms.
  2. Cool Company vill så klart ha betalt för sin tjänst - 598 kronor i detta exempel.
  3. Från de återstående 9 402 kronorna dras arbetsgivaravgift 2 248 kronor.
  4. Från de återstående 7 154 kronorna dras inkomstskatt.
  5. Utbetalt till mig 5 008 kronor.
Detta är så att säga priset för att slippa eget företag och dess omständigheter. Det är lite som privatleasing av en personbil - inte billigt men enkelt och bekymmersfritt. 

Cool Company, som tar 5,98% i avgift, är bara en av flera aktörer i detta segment. En annan kändis är Frilans Finans som tar 6 %. Båda företagen lockar med expressutbetalning mot en högre avgift samt lite andra förmåner. Cool Company har en tjänst som jag gillar lite extra - möjlighet att avsätta inkomst i en tjänstepensionsförsäkring. Firmify är en nyare aktör med endast 5% i avgift vilket ger 52 kronor mer i nettolön på de 10 000 i exemplet ovan - kan vara ett tredje alternativ. Det finns fler aktörer men ingen som jag sett som är billigare än 4,95% (PaidIn24).

Så som alla tjänster är inte prislappen utan även kvaliteten på tjänsten som spelar roll. Jag har varit smått missnöjd med Cool Company:s tjänst då de slarvat med utskick och har brister i sin webbtjänst. Om man önskar att vara egenanställd så är det därför också enkelt att byta tjänst - du behöver ju inte säga upp dig!

Förresten - detta inlägg är inte sponsrat eller köpt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg