Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering 2016 september


Vackert i skogen, röda och gula höstlöv sprider sig likt en löpeld genom brandgator och över backarna. September är till ända och det är dags att summera en hel månad. Jag är inte nöjd med vad jag ser. Att årets prognos revideras ned är ett faktum.

Mina månadsrapporter är ganska så torftiga. Jag läser innantill och skriver av mitt excelark. Ska försöka att göra dem lite intressantare med lite grafik framöver.

Förra månadens bilköp finansierades av guldhönan. Nu försöker vi återge henne sin forna fjäderskrud. Likviditeten har krympt till 14 procent i portföljen. 12 000 kronor sattes in. Trots kapitalinsättningen så steg kapitaltillgångarna med endast knappt 2 procent (11 118  kronor) - en förlust helt enkelt. Prognosen för helåret justeras ned till 24 procent plus (162 109 kronor).

Amorteringar på skuldsidan drog ned denna med 0,15 procent (4 081 kronor). Prognosen för helåret är nu 3,91 procent (104 999 kronor).

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 22 procent jämfört med förra månadens 21,56 procent. Målet för 2016 är nedjusterat något till 25 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 267 108 kronor.

Skuldsättningsgraden är nu 454 procent jämfört med månaden innans 463 procent. Årsmålet är uppjusterat att nå 402 procent.

Break even mellan kapital och skulder är fortsatt 2024. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre denna månad och 104 999 (108 598) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2042 som är det år vi fyller 76 år.

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Kommentarer

Populära inlägg