Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vattnets väg

Fick ett brev om att nu var det dags att avläsa vattenmätaren och berätta för vattenverket hur mycket av den här varan vi konsumerat under året. Tidigare har jag haft lite dåligt koll men den här gången kunde jag konstatera att familjen Penning förbrukat 217 kubikmeter färskvatten. Det är ju en himla massa vatten!

Vårt fina svenska kranvatten som vi ersätter med hemburet flaskvatten, som vi bajsar i och spolar hej vilt med. Runt 50 kubikmeter sägs det att vi i genomsnitt använder per person och år. Det är svårt att påstå att vi är rädda och sparsamma med vårt vatten.

SMHI har gjort beräkningar av det skånska klimatet fram till år 2100. Klimatberäkningarna visar att somrarna blir varmare och torrare och vintrarna varmare och blötare. Årsmedeltemperaturen väntas öka med cirka 4 till 11 grader och årsmedelnederbörden väntas öka med 100 till 150 mm över hela länet från ungefär 800 mm idag. Både för temperatur och nederbörd väntas de största ökningarna ske under vintern. Kraftiga regn ökar sannolikt i intensitet, det vill säga mer regn på kortare tid. Antalet dagar med torra förhållanden i marken under växtsäsongen beräknas öka med 50 till 80 dagar per säsong samtidigt som växtsäsongen förlängs med 50 till 70 dagar. Att detta kommer att påverka både tillgång till vatten och dess kvalitet är oundvikligt.

Rent vatten är vårt viktigaste livsmedel. Utan vatten inget liv.  Du kan klara dig utan mat i nästan tre veckor men utan vatten dör du inom tre dagar. Din kropp består för övrigt till två tredjedelar av just vatten. Av allt vatten på jorden finns 98 procent i haven som saltvatten. Bara 2 procent är sötvatten och hela fyra femtedelar av sötvattnet är bundet som is i glaciärer och i polarområdena. Kvar är knappt en halv procent tillgängligt sötvatten - det som vi tappar ur kranen.

Jag kan inte påstå att vårt kranvatten är så gott som friskt, kallt vatten i en fjällbäck - men definitivt inte sämre än flaskvatten. Och vaf? Chokladbullesmak? Det är vatten vi pratar om och det ska smaka så som vatten gör - ganska smaklöst men törstsläckande.

Och vatten, det kokar man kaffe på. Utan kaffe lever inte Per.

Jag har bestämt mig för att värdesätta vårt vatten lite mera. Kortare duschar och mindre spolande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg