Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Gammal i gården


Forne statsminister Reinfeldt tycker att du och jag borde jobba tills vi är sjuttiofem år, åtminstone. Inte med tvång utan frivilligt. Riktigt så enkelt är det nog inte. Eftersom vi lever längre så säger matematiken att vi måste arbeta längre för bibehållen nivå på pensionen. En del människor vill jobba längre än tills 65 medan andra kommer att se sig tvungna. En hel del kommer inte ens att orka tills dagens pensionsålder och hur kommer det att se ut för dem?

En annan direkt kopplad fråga är hur arbetsmarknaden ställer sig till äldre medarbetare. Arbetsgivaravgiften är lägre för de som fyllt 65 vilket kan vara ett incitament men verkligheten ter sig inte riktigt så. Enligt en undersökning gjord av AMF i samarbete med Demoskop har var tionde person över 55 års ålder fått en direkt eller indirekt uppmaning att gå i pension. Häpp!

När AMF frågade personer som var 55 år och äldre vid vilken ålder som de tror att det blir svårare att få ett nytt jobb på grund av hur gammal man är blev det genomsnittliga svaret 54,3 år. Från 53,8 år anser de svarande också att man kan betecknas som 'äldre' på arbetsmarknaden. Sju procent anser att det blir svårare att få ett nytt jobb redan mellan 40-45 år, och en av tio tycker att man anses som äldre på arbetsmarknaden vid 40-45 år.

Så många som åtta av tio seniorer, som alla stackare vid femtiofem plus kallas, menar att det är vanligt med fördomar mot äldre på arbetsmarknaden. Tre av tio tror att fördomar är mycket vanliga och varannan tror att de är ganska vanliga. AMF:s undersökning visar också att ungefär varannan senior tror att fördomarna mot äldre påverkar tidpunkten för när man går i pension.

Idén om att äldre arbetskraft presterar sämre och är mindre lönsamma än yngre är allmänt spridd bland den yrkesverksamma befolkningen. Att äldre tar arbeten från yngre samt att äldre bör lämna plats åt yngre på arbetsmarknaden är fortfarande vanligt förekommande missuppfattningar. Ekonomisk forskning visar dock att det saknas stöd för sådana åsikter. Min egen studie i frågan kan bekräfta detta. Inte tusan är de yngre på något sätt bättre utan snarare mer frånvarande än äldre, ofta på grund av VAB eller sjukdom. Och att springa fort är heller inte detsamma som att springa rätt.

På senare år har det blivit populärt att ta ut en liten del av pensionen samtidigt som man jobbar. Det är positivt att gränsen mellan arbetsliv och pension håller på att suddas ut men vi behöver också flytta fram förväntningarna på när man ska runda av yrkeslivet. Iallafall om man ska följa herr Reinfeldts rekommendation. Jag hade gärna sett att det var möjligt att korta sin arbetstid på ett enklare sätt än idag.

Sinom tid så borde var och en göra en beräkning på hur deras pension kommer att se ut även från året de fyller 65. Jag har mina dubier kring hur pass heta äldre kommer att vara framgent. Även om nu inte 65 ska anses vara det längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg