Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jämförpris på din tjänstepension


Ett bedårande vackert vinterväder denna lördag. En blek fast värmande sol mot ett gnistrande snötäcke med barmark däremellan minner snarare om en kommande vår än en begynnande vinter. Lite förrädiskt och en aning deppigt. Fast det är fullt möjligt att för en stund åtminstone låtsas att det är vår.

Blomstrar gör dock inte portföljen och guldhönan. Nedgången har varit hård och brutal och nu hoppas jag på att säsongsmönstret kan rädda årets uppgång. Under tiden så håller jag blicken borta och tittar mer på hur kapital kan tillföras. I veckan blev det också en flukt och justering i tjänste- och premiepension.

Att avgifter urholkar pensionen är ju vida känt. Låga avgifter ger högre pension. Men de flesta vet inte hur mycket de betalar i avgift för sin tjänstepension. Det visar en undersökning som AMF gjort i samarbete med Novus.

Pensionen är ju ett långsiktigt sparande och över tid gröper även små avgifter ur kapitalet. Många underskattar dock kraftigt vad de betalar för sin tjänstepension. 45 % av de tillfrågade i undersökningen tror att de kommer att betala hundratals eller tusentals kronor i avgifter för sin tjänstepension efter 30 års sparande. I själva verket betalar man tiotusentals kronor i avgifter under tiden man sparar till pension. Den som har tjänstepension utanför kollektivavtalen har dessutom oftast betydligt högre avgifter och efter 30 år kan hundratusentals kronor försvinna i avgifter. Som vanligt när det rör pensioner så gäller att ju äldre man är desto bättre koll anser man sig ha.

I AMFs undersökning anser närmare nio av tio (86 procent) att det vore bra med ett jämförpris för pensionen som visar hur mycket som försvinner i avgifter om man sparar i 30 år. Sedan i juni finns det faktiskt möjlighet att själv beräkna avgifterna för sin tjänstepension via en räknesnurra, JämförPris, på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida.

För inget är nytt under solen. Alla vill ha dina pengar mot en så liten motprestation som möjligt. Så ta hand om din pension - du lär behöva den en dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg