Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Att vara överskuldsatt


Jag blir alltmer intresserad av pensionen. Det är säkert ett ålderstecken. Jag är trots allt närmre den för varje dag och exakt hur och när den ska infalla funderar jag på ganska ofta. Blir det vid sextio? Eller senare? Jag har svårt att se att det blir tidigare än så.

I dagarna sätts det in pengar på våra fiktiva pensionskonton. 16 procent av pensionsgrundande inkomst så som inkomstpension och ytterligare 2,5 procent till premiepensionen. Tjänstepension, den betalas månatligen så den finns inte med här. Det kan vara läge att göra en översikt av sina val i premiepensionen kring helgerna om man inte gjort det tidigare.

Det är en fin liten pott som placeras på premiepensionskontot. För egen del placerar jag en större del i AP7 aktiefond, den så kallade Såfan eller soffliggarfonden. Det är inget dåligt alternativ alls med 22 procents tillväxt per år de senaste 5 åren. Avgiften är mycket låg dessutom med 0,11 procent. Jag tycker också att man arbetar bra med att göra etiska val och AP7 utesluter en hel del företag av den anledningen.

Lite tid återstår med låga räntor efter dagens riksbanksbesked. Åtminstone ett år till njuter vi den frukten med följsamma boräntor och även räntor på studielån - de båda familjen Penning hukar under. Vi amorterar på i modest takt då varje sådan krona minskar den framtida räntekostnaden. Samtidigt så slår svenskarna nytt rekord i skuldsättning, enligt SCB:s Sparbarometer, med 87 procent av landets BNP - eller 3 600 miljarder kronor.

Omkring en kvarts miljon svenskar är långvarigt överskuldsatta - i mer än 5 år - och många av dem får svårt att nå skuldfrihet. Och att vara det är hälsovådligt - ångest, depression, missbruk, sjukdom och självmordstankar finns mer bland hårt skuldsatta människor.

Arbetslösa, sjukskrivna, låginkomsttagare, ensamstående och lågutbildade är överrepresenterade bland de överskuldsatta. Att hamna i ekonomisk onåd är inte självklart beroende av slarv eller dumhet. Det kan handla om att en familjemedlem blir arbetslös eller sjukskriven, att ett par går skilda vägar och att den ena har kvar utgifterna för bostaden och barnen, eller att ett försök att starta och driva näringsverksamhet har gått fel med konkurs till följd.

Men inte heller sällan beror det på att man lånar för att öka sin konsumtionsförmåga eller för att hänga på i konsumtionshetsen. Utöver det finns det brister och kunskapsluckor kring ekonomi. På följande fråga svarar exempelvis hälften av de tillfrågade fel.

  • En bilhandlare erbjuder en begagnad bil för 60 000 kr. Det är två tredjedelar av vad den kostade som ny. Hur mycket kostade bilen som ny? 

I framtiden riskerar dessutom fler att drabbas av överskuldsättning. Hushållens omfattande bostadslån innebär att många kan få problem med sin ekonomi om räntorna eller arbetslösheten skulle öka kraftigt - och det i sig kommer att påverka hela samhället.

Man kan säga att de som hamnat i detta problematiska läge får skylla sig själva - men det löser inte något. Frågan är snarare hur vi ska få ned antalet överskuldsatta människor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg