Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Blott ett år


Jag vill tillönska dig en god fortsättning. Vi får hoppas på en sådan för i stort sett har året 2016 varit en trist historia världen kring. Att din juletid har varit gynnsam hoppas jag också på. Men nu får det räcka med hopp och övergång till realism.

Ute blåser det och regnet flödar. Imorgon ska stormen Urd dra in över Skåneland och det kan bli dramatiskt. Vi lär huka i vår hydda och invänta solen som följer i vindarnas spår. Jullunchen vi planerar kan bli inställd för säkerhets skull. Under tiden så sitter jag i ett varmt och skönt utrymme och går genom årets sista räkningar. Då jag är något av sämst i världen, typ, på att planera just julens inköp så blir också december samt januari dyra månader. Samtidigt har vi en ovanlig och delikat situation där frun är arbetsbefriad med full lön men inte kunnat låta bli att arbeta lite extra hos en kamrat. Inkomstsidan blev därför magiskt bra för årets sista månad.

I YNAB, You Need A Budget, har påbörjat planeringen för 2017. Det finns gott om osäkerhetsfaktorer för den ännu men i kort handlar det likväl att försöka korta utgifterna med ett antal procent per post. Jag tänker inte blotta halsen och ens nämna vilka belopp det handlar om, familjen Penning har egentligen sanslösa utgifter.

Min paradgren som jag oftast brister i är att använda min tid på ett bättre sätt. 2016 blev det år då jag insett att jag inte ska investera medelst aktier alls. Mycket av min fina uppgång raderades bort i slutet av året och jag hade lika gärna kunnat ha pengarna på ett högräntekonto. På tre års sikt har jag dock presterat betydligt bättre än index men hur mycket det beror på tur och avsaknad av skicklighet, det lämnar jag till historien.

2017 blir ett fondinvesteringsår. I huvudsak investerar jag i Spiltans fonder som jag har tilltro till och som är relativt sett billiga. Jag frigör tid för annat, inte minst att jobba, och kan investera månatligen på ett enklare sätt. Spiltans Högräntefond utgör en icke oansenlig del och därutöver är det Stabil, Sverige, Globalfond Investmentbolag samt Aktiefond Investmentbolag som ingår. Jag ser det här som en mer passiv och defensiv strategi för det kommande året. Dessutom är jag trött på att ständigt läsa om och kring aktier samt följa alla de kanaler där information och desinformation flödar. Jag behöver mer ro och avkoppling.

Jag har inte aktier eller investeringar som något fritidsintresse. Inte heller pengar intresserar mig mer än så som ett medel att frigöra tid - den vanliga konsumtionen är blott ett nödvändigt ok på mitt kreatur. Att investera kan ge mer frihet. Amorteringar gör det definitivt. Beloppen för de olika spar- och amorteringsmålen färdigställer jag någon dag in på det nya året. Det kommer ingen krasch under 2017 men riktningen är däremot mer tveksam.

Jag är ledig få dagar kring juletid, endast de som jag erhåller gratis. Nästa vecka väntar fyra arbetsdagar före nyår men därefter tar vår familj 3 dagar i ro tillsammans. 3 semesterdagar är många av mina trettio dagar på året. Men så ser det ut tills jag finner andra lösningar. När ska Sverige lagstadga rätt att gå ned i tid? Det är en fråga jag intresserar mig för.

Njut av juldagen och annandagen. Gå ned i varv. Låt livet bara vara. Då kommer du bäst till sin rätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg