Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ett snabbare sätt att bli skuldfri


Vad vill jag? Egentligen?

Det är den viktigaste frågan att ställa sig för att kunna påbörja med resa eller förvandling. Jag vet ju med mig själv att skuldfri, det är verkligen det jag vill bli. Men att vara trogen sina prioriteringar, det är den svåraste delen i en privatekonomi. Du är dock din egen bästa finansiella rådgivare och följer du dina egna råd så bygger de också på de beslut som är bäst för dig.

Jag och fru Penning är mer än långt ifrån att vara skuldfria. Däremot är vi traskandes längs den väg som leder mot detta. Att betala av skulder är kanske något av det minst inspirerande man kan göra med slantar man tjänat in. Därför är det också ganska svårt att lyckas och i sig en utmaning. Att ha några knep underlättar dock.

Hur kan ett sådant knep se ut, då? Jo, mitt bästa tips och knep är att betala av mer. Ett enkelt tips, väldigt enkelt att förstå och att inse vidden av. Om du lär dig att budgetera och prioritera så får du mer pengar över och kan betala av mer på dina skulder.

Du måste dock ställa dig ytterligare ett par frågor för att detta ska kunna fungera.

Vill du? Och i så fall - varför?

Det är förmodligen så som att en rökare måste bestämma sig att sluta röka. Först då fungerar det. Och det fungerar mest troligt först om du ställer dig frågan varför du ska sluta röka. Och detta är ett enkelt case - undvika sjukdom, slösa bort pengar och slippa kvävas av lungcancer.

En budget är enligt mig nödvändigt. Saknar du en sådan så hjälper den dig att höja din medvetandenivå hur, var och när pengar spenderas. Därifrån kan du sedan faktiskt konkretisera dina prioriteringar vart du vill att pengarna ska spenderas. Och amortering kan vara en sådan. Men endast om det är viktigt nog.

Om du läste det här inlägget bara för att du någonstans läste rubriken - då är du åtminstone intresserad av att bli skuldfri. Och det är alltid en början.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg