Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Inte mer sommar än så här


I ganska nära anslutning till sommarsolståndet och årets längsta dag föll ett stilla regn över min nejd. Ett sommarregn var det och skog, äng och åker fuktades, en soldimma låg över landskapet. Från mitt hemmakontor med dator och ergonomisk stol drogs jag utomhus i en längtan av att höra till en stund. Dofterna som saknats så länge under torkan fanns nu där - gräs, blommor, hästskit. Vad är väl jobb jämfört med livet?

Guldhönan har fått sig några fjädrar dragna den sista tiden trots att mycket kapital flyttats undan från risk. Brexit och en schizofren marknad har bara ytterligare förstärkt den nedåtgående trenden som började i fjol under april månad. Mörkröda dagar har blandats med jovialiska utan att utförlöpen har kunnat planas ut. Ungefär 30 procent i aktier har jag fortsatt och det i hög risk enligt mig själv. Därför far de också upp och ned likt värsta uppskjutet.

Paradox och Starbreeze är de två spelbolag har innehar och motsvarar 13 respektive 47 procent av aktiekapitalet. Jag tror att nöjesbranschen kan stå sig hyfsat i en nedåttrend - människor tröstar sig med vin, film, tv och dataspel även i dystra tider?


Cantargia, Idogen, Corline och Cyxone är 12, 10, 9 och 8 procent av aktiekapitalet och är alla bioteknik eller hälsovårdsföretag utan intjäning eller utdelning men med de nobla uppdragen att försöka bota eller lindra cancer och andra sjukdomar. Att investera i dessa är i sig ett bidrag till nya botemedel och inte enbart en investering. Men om bara ett av dessa fyra lyckas väl kan jag också få lite tillbaka.

Till börsen i stort är jag negativt inställd. Mycket kapital är parkerat och jag inväntar en vändning i vinden. Eftersom guldhönan inte är kortsiktig så gäller det att inte förlora kapital. Jag har en otålig ådra men lyssnar till erfarna män så som Besser1 och Kavastu även om dessa ibland ifrågasätts av andra investerare. Inget är annorlunda nu än förr, den nya ekonomin finns inte heller nu och allt som kommer upp ska ned igen. Jag tar inte strid med trenden. Intressant är att båda dessa finansmän ser ett OMXSPI-index under 360 - hur många delar den uppfattningen? Min känsla är att vissa tror att detta inte är möjligt precis som en bolåneränta på 5 procent eller mer.

En annan sak jag funderar på är hur många ekonomibloggare som kommer att finnas kvar efter botten är nådd? Kommer ekonominyheterna fortsatt att visas på bästa sändningstid? Vilka bolag kommer att avnoteras? Och vilka kursar? Hur många kommer att lova sig själva att aldrig syssla med aktier något mera? Det finns ganska många därute med gott självförtroende som lär bli stukade.

Men mer sommar än idag blir det inte. Så glöm inte bort att här och nu egentligen är allt vi har.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg