Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Livet är ett spel


Efter att ha klippt halva gräsmattan med vår handjagare insåg jag att jag behövde en paus. Kvalmigt idag och att putta en cylindergräsklippare genom ett gräs som trivs utmärkt i regn ömsom sol - och därmed växer så det knakar - är ett styrketräningspass. Två glas vatten och en kopp stark java sitter jag nu i skuggan och funderar så som så ofta förr.

Jag tänker idag kring att spendera. Att spendera är inte enbart penningrelaterat utan en högst personlig fördelningspolitik kring tid, pengar och mycket annat. Och mycket av detta kommer i en begränsad form. När jag spenderar pengar på sådant som egentligen inte betyder något för mig så skapar det en mental friktion hos mig och föder i förlängningen ett missnöje och ånger.

Det är där som masten i den finansiella jollen kommer in - prioritering. Att ha tydliga färdvägar för sina pengar tenderar att hålla nere felaktiga beslut och därmed missnöjet över penningsituationen. I sin tur leder prioriteringarna till nya vanor som till sist sitter i ryggmärgen. Tid och pengar är ändliga så spendera dem klokt.

Ibland hör jag ett mutter kring avsaknad av motivation. Och visst är det frestande att skylla misslyckanden på brister i talang och motivation och istället peka på att framgång kräva hårt arbete, ansträngning samt fallenhet. Men det är fel - motivation är övervärderat. Istället måste man titta mer på vad mänskligt beteende innebär.

Vi tenderar att tro att våra vanor är en produkt av vår motivation, talang och ansträngning - och visst spelar de roll. Mer förvånande är det kanske att dina personliga egenskaper, speciellt över tid, tenderar att formas av din omgivning. Vill du maximera dina förutsättningar att lyckas behöver du verka i en miljö som accelererar dina resultat snarare än hindrar dem. Och det finns många sätt att utforma en sådan miljö.

En av de viktigare är att automatisera bra beslut och minimera negativa influenser. Äter du för mycket - köp mindre tallrikar. Se till att sparandet sker via autogiro. Blockera sociala medier som tar ditt fokus. Byt ut ditt slösaktiga umgänge till spargnetar. Sov i dina joggingkläder. Knepen är många och kräver bara uppfinningsrikedom. Designa dina vanor så att de passar in i flödet av dina nuvarande mönster.

Vi är snabba att skylla på vår miljö när saker och ting går dåligt. Om du förlorar ditt jobb är det på grund av att ekonomin suger. Om du är sen till jobbet beror det på att trafiken var galen. När vi vinner däremot ignorerar vi gärna miljön. Om du får ett nytt jobb är det för att du är begåvad och sympatisk. Om du vinner ett spel är det för att du spelat bättre. Om du är tidig till ett möte är det för att du är organiserad och snabb.

Det är viktigt att komma ihåg att miljön driver våra goda beteenden och våra dåliga. Människor som verkar hålla sig till goda vanor drar ofta nytta av en miljö som gör dessa beteenden lättare. Vad vi ofta ser som en brist på viljestyrka är faktiskt ett resultat av en dålig miljö.

Livet är ett spel och om du vill garantera dig ett bättre resultat under en längre tid är det bästa sättet att spela spelet i en miljö som gynnar dig. Vinnare vinner oftare eftersom deras miljö ger möjligheten att vinna enklare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg