Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lyckans fundament - del I


Att vara jag är inte så lätt alla gånger. Jag är en sådan där som ibland tänker för mycket, jagas av demoner och komplicerar det enkla. Utöver skuldfrihet så är vägen mot lycka ett mål jag har. Och pengar är inte lycka och inte heller tvärtom. Det här är den första delen i lyckans fundament. Men vad är då ett fundament? Jo, det är på detta allting annat vilar. Ett fundament måste byggas och byggas starkt. Börjar det vittra så måste det lagas och förstärkas.

Jag hade en gång en trevlig läsare som kallade sig Jögge. Om du finns kvar så vinkar jag hej! Ja, han var speciellt trevlig eftersom han tyckte om det jag skrev, framförallt inlägg som handlade om välmåendets konst. En ekonomiblogg bland andra är Per Penning - det tror en del men så är det faktiskt inte. Här blandas det mest av det jag finner av nöje och hävd.

Nu har jag för avsikt att skriva lite om de fyra fundamenten och de fyra tinnarna - sådant som jag tänker på och som enligt min uppfattning är nödvändiga för att kunna leva ett lyckligt liv. Jögge tyckte att jag skulle skriva en bok men så blev det aldrig - antal ord räcker inte till för en hel bok utan blott till små inlägg.

Alla vill vara lyckliga och med lite stöd i livet är det fullt möjligt. De fyra fundamenten är de som är nödvändiga för din lycka. Där finns din hjälp till självhjälp och jag har döpt dem efter deras första bokstäver vilket formar ordet - JELP. Det fina är att det uttalas så bra och därmed blir lätt att komma ihåg. Här i den första delen av åtta ska vi tala om bokstaven J i de fyra fundamenten.

J kommer först i JELP. J som i Jag.

Jag kommer alltid först. För dig så är det alltid du som kommer först. Egoism? Nej, en nödvändighet. I ditt liv ska alltid du komma först. För att du ska kunna hjälpa andra behöver du först själv vara i balans. För att du ska kunna älska andra måste du älska dig själv först. Allt det som du gör eller inte gör mot dig själv - det kan du också förvänta dig från andra. Så är det, allt enligt min erfarenhet.

Du ska aldrig förringa dig själv, förneka eller förminska dig själv. Du är störst, bäst och vackrast av alla människor och det har inget med högmod eller uppblåsthet att göra. I ditt liv är du, och kommer alltid att vara, huvudrollsinnehaven och en sådan ska alltid vara främst i bild och i fokus.

Detta är en oerhört viktig minnesregel och du ska alltid leva efter den - jag kommer först. Sedan kommer alla andra: dina partner, dina barn och alla andra du månar om. Det handlar inte om att du ska ha de bästa bitarna, komma först i kön eller äta upp allt godis för dina barn. Det är en mental uppfinning där du alltid berömmer dig själv, klappar dig själv på axeln och analyserar dina felsteg. Att göra tokigt ska inte leda till egenbestraffning utan ransakan och att göra om och rätt.

När jaget kommer först behöver du inte förhålla dig till andra, inte följa efter och inte försöka få andras gillande. Detta spelar ingen roll för en människa som sätter sig själv först. En människa som följer denna minnesregel blir alltid en gladare och trevligare person, en person som alla uppskattar mera. Ju mer du tränar bokstav J desto mer fantastiskt kommer ditt liv att bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg