Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering 2016 maj


Jag ska inte klaga. Inte då. Men det är väldigt mycket sommar nu. Maj månad är knappt förbi och juni knappt i startgroparna. Jag svettas och lider och är trött och varm. Men jag klagar inte. Nej, jag njuter och våndas i en ljuv och ångestfylld kombination. Om två veckor slutar barnen skolan och sedan har de sitt efterlängtade sommarlov. Det tycker jag de är värda.

Dags att summera finanserna. Det har varit en bra månad, inget tal om annat. Jag ligger väldigt defensivt placerad nu med ungefär 30 procent i aktier och resterande i korta räntepapper. Huruvida jag missar en stor uppgång under sommaren återstår att se men det här är strategin jag följer - jag har sommarlov. Så hur gick det?

Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 6,89 procent vilket är mycket bra. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något förbättrad prognos.

Skulderna minskade med 0,23 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,98 procent.

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,08 procent jämfört med förra månadens 19,58 procent. Målet för 2016 är fortsatt en soliditet på 28 procent - 10 procent upp eller ett något högre belopp på 3360 296 kronor.

Skuldsättningsgraden är 474 procent jämfört med månaden innans 510 procent. Årsmålet är nu att nå 353 procent.

Break even mellan kapital och skulder nås fortsatt under år 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 858 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg