Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Så blir du skuldfri


Att lyssna på podcasts är flexibelt och trevligt. Idag under ett gympass lyssnade jag till Plånboken och dess årskrönika - det är ett varierat program med några reportage, intervjuer och även lyssnarfrågor. Bland annat så frågade man folk på stan om de såg en höjd boränta framöver så som ett problem. Det gjorde ingen. Någon svarade att de säkert klarade av det ett tag. Ett tag? Hur länge är ett tag?

Belåningen i Sverige ökar fortsatt om i lägre takt. Intressant är att bolånen avtar i sin uppgång medan korta krediter ökar. Julhandeln slog nytt rekord, något som sker varje år. I runda tal ökar svenskens konsumtionskrediter med 5 % per år.

Själv vill jag inte låna mer. Jag är färdig med lån - de som började med ett dyrt blancolån, följt av studielån och enorma bolån. Numera finns det inga krediter längre och mitt studielån är avbetalt om 20 månader. Återstår gör mer än två miljoner kronor i bolån. Att bli helt skuldfri är en våt dröm.

Men hur blir man skuldfri? Vill du bli det? Det stora flertalet som har lån av något slag tror jag vill det. Lån håller en tillbaka, skapar stress och svårigheter att planera framtiden för alla de som inte har besparingar att tillgå. Så vad ska man göra då, för att bli skuldfri. Jo, betala tillbaka. Och hur är det möjligt? Jo, via en budget.

Att budgetera är det som hjälper oss att använda våra pengar på det som är viktigt för oss. En budget är också nyckeln till att bli skuldfri. Dina inkomster är oftast begränsade. En hundring kan dessutom bara spenderas en gång. En god utväxling är därför av vikt - så mycket bra och roligt som möjligt per krona.

Att budgetera smart innebär att man börjar med det nödvändiga - hyran, elen och mat och liknande. Det är svårt att betala av skulder utan tak över huvudet, mat i magen och ljus på problemet.

Därefter så är det viktigt att inte låna ytterligare. Därför behöver du budgetera för övriga utgifter och även sådana som kommer oregelbundet eller sällan, så som bilreparationen, julklappar och tandläkaren. Istället för att ständigt bli överraskad av dylika kostnader så ska du se även dessa utgifter som månatliga kostnader och budgetera en slant. Därmed behöver du på sikt inte nyttja krediter eller nya lån.

Så som det slutliga steget kommer då avbetalningsplanen. Gör en lista på alla skulder sorterat på den minsta till den största. Börja med den minsta och budgetera för att betala av den och skapa därmed ett slutdatum för lånet. För övriga skulder budgetera det minimumbelopp du behöver betala. När du når mål tar du den nya minsta skulden. Och så gör om och om igen tills du är skuldfri. Att se att en skuld försvinner ger fin motivation att fortsätta.

Jag vet att det finns argument för att börja med det dyraste lånet. Känner du att du kan klara av det - kör med det. Det viktigaste är att man är beslutsam och håller ut. Även stora lån krymper då man amorterar. Att bli skuldfri är ingen utopi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg