Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Slösa är sunt


Att lägga ut stora belopp och att känna att det var värt varenda öre - är det inte så man ska spendera? Jo, det är det. Att lägga undan slantar varje månad och att sedan förbruka en stor del av dem, det gör vi utan att tveka i familjen Penning. Att förslösa är härligt!

Det finns ingen mening i att må dåligt över att använda sina pengar - så länge de åtgår till dina valda prioriteringar. Hos oss är det exempelvis upplevelser och semesterresor som får lov att kosta. Att unna sig och njuta av besparingar är härligt medan att slösa bort dem på meningslös konsumtion är det motsatta. Men hur ska man kunna avgöra skillnaden? Jo det är ganska så enkelt.

Om du känner ånger eller skuld, ångest eller nedstämdhet efter att du använt dina pengar till något - då är det fel. Samma känslor kan också komma fram om du konsumerar i linje med dina prioriteringar men med lånta fjädrar. Det är tillbaks till det dåliga samvetet som faktiskt är din bästa kompis.

Sedan så måste du faktiskt rannsaka dig själv de tillfällen du känner konsumtionsångest. Det är ingen mening med att gå runt och må dåligt. Det är bara att sakta ned, analysera vad som gick fel och sedan göra om och rätt. Det är till att borsta av sig dammet och resa sig igen.

Så sluta bara upp med att göra eller köpa sådant du egentligen inte vill göra eller ha. Använd slantarna till det du vill. Till det du verkligen vill. Då mår du garanterat prima även om månadslönen tar slut i förtid. Det gör min varje månad - en stor del sparas nämligen undan för framtida slösande. Eller används till amorteringar. Det känns så himla fint!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg