Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Årssummering 2016


Det är kallt, fuktigt och grått i Skåne, denna första dag för året. Även om jag vet att ett årsskifte blott är en mänsklig konstruktion så hoppas jag ändå på att 2017 ska bli ett hoppets, fredens och samförståndets år. Att inte så mycket pekar i den riktningen påminner pessimisten i mig gärna om. Samtidigt så är ändå den enda vägen att försöka göra gott och vara en av de goda krafterna - att vara den förändring du vill se i världen. Jag tror starkt på de små medelns styrka, allt från ett leende till en hjälpande hand. Jag är övertygad om fjärilseffekten - att en marginell påverkan i slutänden kan få till en stor förändring.

Egoismens fula tryne kommer inte att rädda oss från oss själva. Utan samverkan, gemenskap, empati och medmänsklighet är vi dömda - oavsett hur mycket pengar du har i din aktieportfölj. Det finns rika människor som inte har något alls att lära ut men samtidigt också rika människor som har det - att filantropi är viktigt och att moral är betydelsefull. När ett nytt år tar sin början så kan det vara på sin plats att fundera på sin egen plats i vårt det gemensamma - vill du vara en som bidrar efter förmåga, stöttar, hjälper och tar människor i hand eller en som vänder ryggen mot, tar det du kan, suger ut och tär på alla andra? Det går inte att blunda för dylika frågor för då är man blott en feg person.

Detta inlägg började på ett sätt och fortsatte på ett oförutsett sådant. Det är alltid spännande. Egentligen är det ju en summering över året som gick i den penningska finansvärlden. En enkel sådan är som följer.

  • Våra realtillgångar steg med 6.4% på grund av en uppvärdering av villan samt ett obskyrt bilinköp. Inget att yvas över.
  • Kapitaltillgångarna ökade med 11.7% och sedan 2011, som är startskottet, med 113,7%.
  • Skulder och tillika lån minskade med 3.8% och 14.7% sedan 2011.
  • Skuldsättningsgraden har minskat till 469% mot 551% förra året.
Budgettavlan, som varit igång blott 3 månader, ger en bild av vår ekonomi likt den som presenteras i TV-programmet Lyxfällan. Lite kul, enligt min mening.
  • Boende 10%
  • Mat 12%
  • Transport 7%
  • Kläder 3%
  • Sparande 30%
  • Övrigt 39%
  • Lån 0%
Exakt hur man bör räkna är inte hugget i sten. Jag räknar amortering så som sparande och boränta så som boendekostnad, därför har vi heller inga lånekostnader. Jag bakar också in räntekostnaden för studielån i sparandet av ren lathet. En budget för 2017 är påbörjad där bland annat skuldsättningsgraden ska närma sig 300%.

Jag önskar dig en god fortsättning och att du känner dig nöjd med nutid och framtid. En dag kommer vi alla att dö - men alla andra dagar gör vi det ju inte så ta tag i något som gör världen lite bättre. Vadhelst.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg