Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ekonomisk stress


Jag, som trivs med att tala om arbetets ok på mina axlar, trivs väldans bra med det jobb jag har idag. Mycket att göra men kvalificerat och utmanande. Jag tycker det är tillräckligt roligt för att inte se det som just en belastning. Därmed inte sagt att jag arbetat en enda dag till om det inte behövts.

Jag och frugan drar in fina pengar varje månad. Ja, fru Penning är ju visserligen uppsagd från sitt jobb men arbetsbefriad tillsammans med sju uppsägningsmånader. Och nu arbetar hon lite extra, ungefär halvtid, så det blir än mer in i kappsäcken med guldpengar. Vår tilltro till att hon ska ha ett jobb före uppsägningstiden är stor men innebär inga problem ifall det inte blir så. Inkomstförsäkringen täcker 80 procent av lönen och netto blir det runt 2 000 kronor per månad. Så ingen stress här, inte.

Stress anses ju vara något dåligt men är via evolutionens vindlingar något som varit viktigt för vår överlevnad. Kortare perioder av stress skärper koncentrationen och förmågorna medan långvarig tenderar att bränna ut oss och dessutom krympa hjärnan. Att vara stressad kring den egna ekonomin brukar tyvärr vara av den långvariga modellen. Alltså inget bra för dig.

Att leva från en lön till nästa tillhör en av de större farorna. Det finns ingen krockkudde i en sådan privatekonomi och minsta störning, så som sjukdom eller arbetslöshet, skapar svårigheter. Lever du så - då är du en av de åtta av tio som tillbringar sin tillvaro så. Begrepp som förfallodatum, betalningspåminnelser och delbetalning är välkända och plågar dessa varje månadsskifte.

Att buffra pengar är metoden för att komma ur denna situation, något som kan vara tråkigt att ägna sig åt. I det budgetverktyg jag använder, You Need A Budget, så kallas det istället att åldra sina pengar. När inte alla pengar går åt i budgeten så ackumuleras dessa upp - de åldras med grace. YNAB räknar ut hur många dagar dina gamla pengar räcker till baserat på ditt utgiftsmönster. Det magiska talet man bör uppnå är 30 dagar, vilket betyder just en buffert som räcker så länge. Du kan helt enkelt betala för allt utan att röra nästa lön.

Att ha minst en månads framförhållning är bra mot stress. Det finns pengar att ta av. Att nå dit behöver inte ta ens ett år, inte ens för Slösa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg