Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Nattsudda


Purung, som jag inte längre är, så har vården av mitt tempel blivit allt viktigare. När en annan var tjugo bast gick det finfint att stapla shots på varandra hela natten på krogen för att sedan stiga upp och jobba samma morgon. Jag saknar det inte och jag prioriterar numera mitt välmående - där ingår motion, kost och inte minst sömn.

Trots att jag lätt kan slira på sänggåendet, jag vet att om jag passerar midnattsstrecket så piggnar jag till, så är en sömnrutin så oerhört viktig för så mycket - intelligensen, humöret, immunförsvaret och även vikten. Att krypa till kojs ungefär samma tid och då även vid ledighet har många fördelar, har jag insett. Kroppen tackar mig genom att snällt somna så sött utan lakanvridningar och tankenötter kring att nu måste jag sova. Att vakna av mig själv utvilad strax innan det är dags för uppstigning är en njutning.

Min tid är begränsad. Jag älskar en tidig morgon då den får dagen att te sig längre. Jag går i gryningstimma till gymmet och därefter hem till familjen och väcker dem, äter en god frukost, duschar och är redo att åka till jobbet klockan sju med en tacksam kropp och ett klart sinne.

För att detta ska fungera måste sömnen vara med i ekvationen. Numera prioriterar jag sömn - något som så många prioriterar bort för att det tar så mycket tid. Att mina kollegor fascineras över mitt tidiga morgonschema är sin sak men jag påminner dem om att jag faktiskt lägger mig mellan nio och halv tio allt som oftast. Så en seriös tidig morgonrutin kräva ett sänggående i rimlig tid - vi behöver tills mans sju till nio timmars nattvila.

Ju mindre din hjärna behöver fundera på morgonkvisten desto bättre. Att göra likadant varje morgon förenklar och effektiviserar. Jag förbereder med kläder och matlåda aftonen före och när larmet ringer går jag omedelbart upp och inget snoozande. En rutin är prima.

Jag undviker att sova ikapp. Det fungerar dåligt för de flesta dessutom. Istället handlar det om att lära sig att gå till sängs och att somna i tid varje kväll. Det är svårt att ha en varierande uppstigning. Jag går upp samma tid och åker till jobbet varannan dag och tränar varannan dag så rutinen är densamma.

Sömn är så viktigt. Utan en god nattsömn så spelar det liten roll hur mycket tid du förfogar över. Dagen blir inte lika klar, skimrande och tydlig när tröttheten finns där. Vi är ämnade för att sova och det finns inga genvägar. Om du sover dåligt blir immunförsvaret sämre, du blir lättare sjuk av exempelvis de förkylningsvirus som du utsätts för. Den del av immunförsvaret som hjälper till att skydda oss mot okontrollerad celldelning blir också sämre på att göra sitt jobb. Det kan i långa loppet göra att cancerrisken ökar. Och du blir dessutom grinigare, tråkigare och en sämre version av den du egentligen är.

Sov gott, käre läsare!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg